9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

14.02.2020 / 12:14 BiH - Studija

Predstavljena Metodologija u cilju zabrane novih izvora zagađenja u KS

Predstavljena Metodologija u cilju zabrane novih izvora zagađenja u KS
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
U Kantonu Sarajevo danas je predstavljena izrada Metodologije za ocjenu uticaja novih zahvata u prostoru na kvalitet zraka.

- Njenom implementacijom dobit će se mogućnost zabrane gradnje novih izvora zagađenja prvenstveno prašine koja je najveći problem u Kantonu Sarajevo. Omogućeni će biti i savremeni alati pomoću kojih će Zavod za planiranje KS moći da procjenjuje uticaje prostornih i regulacionih planova. To znači da se uvode nove metodologije u planiranje kvalitete zraka – kazao je Plamenko Tais učesnik u izradi te studije.

Osnova je bila da se omogući primjena Odluke o zaštiti i poboljšanju kvalitete zraka u KS i da se kroz zoniranje kvalitete zraka odrede zone zabrane gradnje novih izvora zagađenja za one polutante za koje je utvrđeno prekoračenje graničnih vrijednosti.

- Po prvi put je sagledan uticaj individualnih ložišta i kao što će se vidjeti po rezultatima ove metodologije njihov uticaj je značajan. Određene su zone i naselja u kojima su ekstremne misije zagađenja. Pokazalo se da su to Buča potok, Buljakov potok, te dio Hrasnog brda i Aneksa. Radi se o kućama koje su napravljene nakon rata u zonama gdje nema plinske instalacije i daljinskog grijanja. To su dijelovi na koje prve moramo da utičemo – poručio je Tais.

Korisnik Metodologije je Zavod za planiranje KS u kojem je instaliran softver, pripremljene sve podloge za izradu matematskih modela i izrađena meteorologija za Kanton Sarajevo.

- Do sada nismo imali ovakve savremene informatičke modele, te će realizacija projekta značiti prekretnicu u smislu preventivnog djelovanja, uključivanja parametara kvalitete zraka u samu početnu fazu planiranja prostora to jest izrade prostorno planske dokumentacije, te odobravanja budućih izvora emisije – rekla je pomoćnica kantonalnog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zijada Krvavac.

Zavod za planiranje KS će izdavati stručna mišljenja u vezi novih zahvata u prostoru i njihovog uticaj na kvalitet zraka.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo