6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

14.02.2020 / 10:15 BiH - Predsjednik VKBI-a

Mulabegović: Zabrinjava šutnja Tužilaštva i Suda na antiustavno djelovanje

Mulabegović: Zabrinjava šutnja Tužilaštva i Suda na antiustavno djelovanje
Nedžad Mulabegović / Vijesti.ba
Politički predstavnici RS-a u entitetskim i državnim institucijama donijeli su odluku da obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH.

Predsjednik Vijeća kongresa Bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović kaže za Vijesti.ba kako je ovo još jedno negiranje Ustavnog suda BiH.

„Ovo je neprihvatljivo s aspekta našeg euroatlanskog puta. Činjenica je da se, nažalost, odluke Ustavnog suda ne provode, ne samo u entitetu RS, nego nažalost ni u FBiH., niti se provode na nivou BiH“, kaže profesor Mulabegović.

Mulabegović je mišljenja da ponovno podizanje prašine dolazi zbog odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu koja je s aspekta politike koju provode u RS-u za njih i pomalo šokantna i jednostavno kvari im određene planove kod donošenja ovog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

„To će za njih vjerovatno imati ozbiljne konsekvence s aspekta da će se morati prihvatiti činjenica državnog vlasništva BiH. To je problem koji traje jako dugo, još iz perioda kada je gospodin Silajdžić bio u Predsjedništvu BiH“, kaže on.

On smatra da će ova situacija biti relativno brzo prevaziđena, jer ona jednostavno nema nikakvu drugu funkciju osim da se naprave određene tenzije i da se pokušaju provući neke druge stvari.

Neki stručnjaci ustavnog prava smatraju da odluka političkih predstavnika iz RS-a predstavlja direktan državni udar. Profesor Mulabegović kaže da odluka predstavlja pokušaj ugrožavanja političkog sistema u BiH.

„Pročitao sam isto tako određene izjave oko državnog udara. Nisam pravnik, ali svako suprostavljanje prihvatanju odluka Ustavnog suda BiH na određeni način predstavlja, možda ne tako rečeno državni udar, ali predstavlja jedan oblik minimalnog slabljenja ali i pokušaja nanošenja štete i ugrožavanja ovog sistema, koji je u BiH uspostavljen Dejtonskim sporazumom“, kaže profesor Mulabegović.

Kada je posebno u pitanju Dodik, profesor Mulabegović kaže kako je on beskrupulozan u masi stvari, te ono što zaista nas kao građane BiH treba da zabrinjava jeste jedna apsolutna šutnja i Tužilaštva i Suda BiH na taj jedan serijal antiustavnih i antidržavnih izjava otkako je Dodik ušao u Predsjedništvo BiH.

„Po mom mišljenju davno je bilo vrijeme da reaguje međunarodna zajednica, ali nažalost ne očekujem da će se to desiti osim određenih izjava opšteg karaktera. Nažalost, mislim da neće ni ovaj put biti nikakve ozbiljnije reakcije“, kaže Mulabegović.

Milorad Dodik će se u subotu u Beogradu sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem s kojim će, kako je najavljeno, razgovarati o ugroženosti Srba u regionu, te da će Vučiću reći kako su Srbi napadnuti na svim mjestima gdje žive, u Crnoj Gori, na Kosovu, u Republici Srpskoj, i u Federaciji BH.

Profesor Mulabegović kaže da je sastanak možda koincidencija s jučerašnjom odlukom iz Banja Luke i posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori, jer ima već određeni period kako je donesen taj Zakon o poljoprivrednom zemljištu u RS-u.

„A što se tiče sazivanja sastanaka u Beogradu, to je nama svima već dobro poznata i orkestrirana priča. Mislim da je i ova aktuelna priča u funkciji predstojećih izbora u Srbiji, i skupljanje poena na jednom terenu koji je apsolutno neprihvatljiv i koji podsjeća na filozofiju Miloševića s početka devedesetih. Naravno, ne sa stvaranjem nekih incidentalnih situacija jer je to apsolutno nemoguće, jer su se uslovi i realnost davno promijenili, ali to jeste nastavak jedne nekonzistetne velikosrpske politike“, zaključio je predsjednik VKBI-a i bivši rektor Univerziteta u Sarajevu Nedžad Mulabegović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo