0°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C

14.02.2020 / 10:13 BiH - Faruk Borić

Prijateljski glas većinske javnosti u BiH o nesreći koja je snašla Kinu

Prijateljski glas većinske javnosti u BiH o nesreći koja je snašla Kinu
Faruk Borić / Vijesti.ba
Predsjednik Udruženja prijateljstva Kine i BiH Faruk Borić objavio je u najvećem kineskom dnevnom listu na engleskom jeziku „China Daily“ autorski tekst o odnosu bosanskohercegovačke države, javnosti i medija prema epidemiji koronavirusa u Kini.

U tekstu navodi kako je epidemija koja je zadesila Kinu, medije i javnost u Bosni i Hercegovini najviše zainteresirala kada je neko senzacionalno otkrio da se u susjednoj Hrvatskoj nalazi autobus sa turistima iz Wuhana i da se „kreće ka BiH“. Senzacionalizam i neistine koje su pratile ovaj „slučaj“, naglašava Borić u članku, doveli su do toga da, iako „minorni u svojoj pojavnosti“, ovi mediji doprinesu širenju mržnje na društvenim mrežama.  

-Pored te glasne manjine, Bosna i Hercegovina je o nesreći progovorila i prijateljskim, razumnim glasom. Ambasador BiH u NR Kini Tarik Bukvić je prvih dana po izbijanju epidemije ispravno reagirao poručivši kako ne treba obraćati pažnju na senzacionalističke vijesti i širiti paniku. Ambasador NR Kine u BiH Ji Ping je u intervjuu za medije u BiH iznio dva vrlo važna podatka: da je stopa smrtnosti od korona virusa svega 2% što je mnogo manje u odnosu na slične epidemije iz prošlosti, a da je broj zaraženih izvan Kine svega 1% što govori o tome da je Kina pronašla pravu strategiju i drži situaciju pod kontrolom. K tome još, brojne javne ličnosti poslale su riječi podrške kineskom predsjedniku Xi Jinpingu i kineskom narodu. Odgovorni mediji, a takva je većina u BiH, profesionalno izvještavaju o epidemiji čiji je vrhunac, kako kažu eksperti, već prošao – navodi Borić u tekstu koji je objavio China Daily.

Borić koji je dugo godina radio kao novinar, urednik i direktor nekih od najuticajnijih medija u BiH, opisuje i svoja pozitivna iskustva s putovanja po Kini, gostoprimstvo tamošnjih ljudi te prijateljstva koja je stekao u toj dalekoj zemlji.

-Ovih dana komuniciram sa mnogim od njih, raspitujem se gdje su, šta su, kako su. Kod sviju njih vidim ozbiljnost kada pričaju o problemu, ali i apsolutnu vjeru da će se epidemija riješiti u najskorije vrijeme.  Jedva čekam da ih vidim u BiH i pokažem najljepše što BiH može ponuditi, a to su predivna priroda i susretljivi ljudi. Dijelim uvjerenje u sposobnost kineskih vlasti i posvećenost kineskog naroda da riješi i ovaj problem. A kad sve ovo bude jučer, Kina će izaći jača nego ikad – zaključuje Faruk Borić u autorskom tekstu "Dvije-tri riječi o mojoj Kini" objavljenom u listu „China Daily“.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo