0°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 0°C

13.02.2020 / 21:20 Politika - Gradonačelnik Banje Luke

Vanredna pres-konferencija Radojičića zbog Radončića: Zamislite, tražio nam pare za migrantsku krizu...

Vanredna pres-konferencija Radojičića zbog Radončića: Zamislite, tražio nam pare za migrantsku krizu...
Igor Radojičić / Vijesti.ba
Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da je Grad Banja Luka dobio dopis ministra sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudina Radončića u kojem moli za novac koji bi se usmjerio za rješavanje migrantske krize i da mu je odgovoreno da je neobično ...

... da se od bilo koje lokalne zajednice traži da finansira pitanje koje je za više nivoe vlasti.  

Radojičić je novinarima u Banjoj Luci rekao da je došlo pismo ministra sigurnosti BiH i da je na njega odgovoreno jučer.

- Vrlo neobična situacija, ja ne znam da li igdje u svijetu ima da državni ministar traži od općina da finansiraju pitanje koje je za više nivoe. Mi smo ljubazno zahvalili i rekli da je neobično da se od bilo koje lokalne zajednice traži da finansira pitanje koje je za više nivoe - rekao je Radojičić.

On je rekao da Grad Banja Luka nema predviđena sredstva za rješavanje tog pitanja.

- Banja Luka, naravno, nema predviđena sredstva, niti znam kako bismo uopće planirali takva sredstva. Neobična, da ne kažem, nenormalna situacija, ali ovo je inače čudna zemlja, pa je onda i to čudno - zaključio je Radojičić.

Radončić je prethodnih dana uputio dopis vladama i lokalnim zajednicama u BiH u vezi migrantske krize.

On je u dopisu naveo da se broj migranata koji dolaze u BiH iz godine u godinu povećava, što će posebno biti intenzivirano narednih mjeseci.

Radončić je naveo i da se BiH ne može adekvatno uhvatiti ukoštac s ovim problemom, jer je za efikasnu zaštitu granice nedostaje oko 1.200 policijskih službenika.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo