13°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

13.02.2020 / 20:03 Svijet - Revolucionarna garda

Ubistvo Soleimanija će dovesti do oslobađanja Jerusalema

Ubistvo Soleimanija će dovesti do oslobađanja Jerusalema
Qassem Soleimani / Vijesti.ba
Ubistvo vrhovnog iranskog generala Qassema Soleimanija dovešće do oslobađanja Jerusalema, kazao je glasnogovornik elitne iranske Revolucionarne garde u četvrtak, navodi novinska agencija Tasnim.

Soleimani, koji je bio na čelu Garde, bio je odgovoran za specijalnu jedinicu unutar Garde, Snage Qudsa, koja je bila zadužena za operacije izvan Irana. On je ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom u Bagdadu 3. januara zajedno sa zapovjednikom iračkih militantnih snaga Abu Mahdi al-Muhandis.

- Kukavičko ubistvo zapovjednika Soleimanija i Abu Mahdija al-Muhandisa od ruku Amerikanaca dovešće do oslobađanja Jerusalemu uz Božiju pomoć - kazao je u gradu Orumiyehu Ramezan Sharif na ceremoniji obilježavanja 40 dana od smrti Soleimanija, što je šiitska muslimanska tradicija.

U oporuci koja je pročitana na odvojenoj ceremoniji u Teheranu, Soleimani je apelovao na Irance da podrže vrhovnog vođu Irana ajatolaha Khameneija i rekao je da političke frakcije trebaju da međusobne razlike ostave po strani.

Khamenei je rekao prošle sedmice da će Iran podržati palestinske oružane grupe koliko god može i apleovao je na Palestince da se suprotstave američkom planu za palestinsko-izraelski mirovni sporazum.

 
(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo