8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

13.02.2020 / 18:40 Svijet - Jens Stoltenberg

Vlada Iraka dala zeleno svjetlo za ostanak NATO-a

Vlada Iraka dala zeleno svjetlo za ostanak NATO-a
Foto: NATO / Vijesti.ba
Iračka vlada dala je NATO-u zeleno svjetlo za ostanak u zemlji, izjavio je danas generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg nekoliko sedmica nakon što je Irak zatražio od stranih snaga da napuste zemlju ...

... zbog američkog ubistva iranskog vrhovnog generala Kasima Sulejmanija u blizini aerodroma u Bagdadu.

Potpomognut američkim predsjednikom Donaldom Trumpom da učini više na širem području Bliskog istoka, NATO razvija planove za proširenje svojih napora za obuku u Iraku, gdje je pomagao u stvaranju iračke vojske i pružio sigurnosne savjete vladinim ministarstvima.

"Vlada Iraka potvrdila nam je želju za nastavkom aktivnosti NATO-a u obuci, savjetovanju i izgradnji kapaciteta iračkih oružanih snaga", rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg novinarima u Bruxellesu, tokom sastanka ministara obrane članica NATO-a.

"U Iraku ćemo ostati samo dok smo dobrodošli", dodao je Stoltenberg, prenosi AP.

Misija NATO-a za obuku pod vodstvom Kanade pokrenuta je 2018. i uključuje oko 500 vojnika. Sada je plan da stotine trenera koji rade s međunarodnim snagama koje se bore protiv tzv. Islamska država pređu u misiju u Iraku.

Za razliku od međunarodne koalicije, angažman NATO-a za obuku ne uključuje borbene operacije.

Na pitanje je li primio obećanja od drugih NATO saveznica da će učiniti više kako bi SAD mogao smanjiti svoje osoblje u Iraku, ministar obrane Mark Esper rekao je da je "kratki odgovor da."  Odbio je pružiti detalje.

Stoltenberg također nije dao podatke o tome koliko vojnika može biti dodano u obuku ili koje bi nove aktivnosti eventualno mogle biti poduzete. Više detalja moglo bi se objaviti nakon što se u petak susretne s najvišim dužnosnicima u anti-IS koaliciji u Münchenu u Njemačkoj.

Dužnosnici su rekli kako će "nekoliko stotina" trupa promijeniti uloge. Prvi korak bio bi proširivanje obuke u tri baze u središnjem Iraku. Drugi korak, možda preko ljeta, mogao bi promijeniti mandat misije kako bi preuzela još aktivnosti koje koalicija trenutno obavlja.

Esper je rekao da su ministri "zatražili od vojnih čelnika NATO-a da razmotre  šta  još više može NATO  učiniti kako bi pomogao iračkim snagama sigurnosti."

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo