4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

13.02.2020 / 16:23 Politika - Istočno Sarajevo

Dodik nakon sastanka s Čovićem: Dijelimo iste vrijednosti

Dodik nakon sastanka s Čovićem: Dijelimo iste vrijednosti
Foto: Fena / Vijesti.ba
U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a BiH, predvođenih stranačkim liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Osim Dodika, delegaciju SNSD-a činili su i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, kao i članovi Glavnog odbora Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović.

U delegaciji HDZ-a BiH, uz Čovića, bili su i Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda, Marinko Čavara i Јosip Јerković.

SNSD i HDZ dijele iste vrijednosti o Izbornom zakonu

Medijima se po okončanju prvi obratio Dodik, koji je rekao kako je ovo bio još jedan sastanak na kojem su stranačke delegacije razgovarale o aktuelnim pitanjima, ali i o međusobnoj saradnji “koja je u kontinuitetu dobra”.

- Bilo nam je važno da se uđe u proces formiranja vlasti na nivou BiH. Taj dio smo djelimično završili, jer još uvijek nije došlo do završetka konstituisanja Vijeća ministara, imajući u vidu poznate okolnosti u kojima bošnjačka strana ne želi da glasa ili ne želi da se izabere preostali ministar, odnosno zamjenik - rekao je Dodik.

Bilo je riječi i o Izbornom zakonu BiH oko kojeg HDZ BiH i SNSD, ističe Dodik, duže vrijeme dijele iste vrijednosti.

- Veoma je važno reći da se treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu koji će garantovati da konstitutivni narodi mogu i moraju da budu jedini legitimni za izbor svojih političkih predstavnika u organima. I mi se s time slažemo s HDZ-om. I u dogledno ćemo vrijeme zajedno na nadležnom mjestu predati prijedlog tog zakona, kao što ćemo predati i prijedlog zakona o tome na koji način eliminisati strane sudije iz Ustavnog suda i dovesti u poziciju da Ustavnim sudom u punom suverenitetu ovlada prije svega BiH - naglasio je Dodik.

Prijatelje iz HDZ-a BiH, kaže, upoznao je s odlukom političkog rukovodstva RS-a da će obustaviti odlučivanje u organima BiH, što se, kako je rekao, dešava već od danas.

- To podrazumijeva da se neće odlučivati ni o bilo čemu dok ove dvije tačke ne budu riješene. I u tom pogledu apsolutno smatram da je ovo jedan od važnih trenutaka u BiH i da smo u ovu situaciju došli zbog međunarodnog faktora koji je ovdje mešetario svih prethodnih godina, praveći neka kvazirješenja koja nikad nisu afirmisala ono što jeste ustavna i dejtonska najvažnija odrednica - da je BiH sastavljena od tri konstitutivna naroda i dva entiteta - ističe Dodik.

Prema njegovim riječima, sve što je međunarodna zajednica uradila u prethodnom vremenu dovelo je do urušavanja konstitutivnosti naroda i do “navodnog pravljenja neke BiH od građana”.

- A vidjeli smo na koji način tome pristupaju Bošnjaci. Kada trebaju da riješe problem u Mostaru, onda su za pravo naroda, a kada bi rješavali neka pitanja ovdje na nivou BIH, onda su za pravo građana - poručio je Dodik.

Odbraniti koncept konstitutivnosti

SNSD i HDZ BiH definitivno su odlučne, kaže Dodik, da odbrane koncept konstitutivnosti, koji je okarakterisao demokratskim i civilizacijskim.

- Ja vjerujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji. Potpuno sam uvjeren da će ovaj prostor ostati miran, a da politička rješenja trebaju da dobiju šansu i da ničim ne smiju biti uslovljena, pa ni intervencionizmom međunarodne zajednice - naveo je Dodik, te je upitao “zašto je sve ovo vrijeme Zapad podržavao bošnjački koncept BiH i stvaranje unitarne države”.

Stavove dvije stranke ocijenio je politički legitimnim i korektnima, jasno iznesenima, te dodao kako niko ne treba očekivati “da ćemo mi promijeniti formu odnosa prema pitanju konstitutivnosti naroda”.

- Mirna BiH je mogla davno da bude postignuta da nije bilo intervencionizma stranaca, njihovog idealizma, nerazumijevanja naše realnosti… Ove dvije političke partije, kao najvažniji predstavnici dva konstitutivna naroda, traže novi razgovor o BiH s partnerima sa treće strane, bez modelacije i bez uplitanja međunarodne zajednice - istakao je Dodik.

To je, dodaje, način na koji se može ići dalje.

- Uvjeren sam da ovo što radimo nije upereno ni protiv koga, prije svega ni protiv bošnjačkog naroda. Ključni politički interes bošnjačkog naroda trebao bi biti da privoli i Srbe i Hrvate za BiH, a ne da ih na ovaj grub način odbacuje, pokušavajući da nametanjem rješenja napravi nezadovoljne i Hrvate i Srbe sa statusom ovdje. Činjenica je da su Bošnjaci ovdje najveći narod i kao takvi morali bi da vode računa o položaju Hrvata, prije svega u FBiH, pa i Srba u BiH - napominje Dodik.

Naglašava da je BiH dovedena u poziciju da mora da odluči kud će i kako će.

- S naše strane postoji spremnost da učestvujemo u dijalogu, ali sigurno se neće moći nastaviti ovakva situacija i ovakva praksa - dodaoje Dodik.

Čović: Uglavnom imamo suglasje

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ističe da će sastanaka poput današnjeg biti češće u narednom periodu.

- Primarno sam želio da se upoznam s odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH, da vidimo kako u svemu tome razumjeti odnose koje imamo. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH, iako neke od njih funkcioniraju - rekao je Čović.

Sve skupa to nas je u posljednjih godinu i po dana, ukazao je Čović, jako udaljilo od svih integracijskih ambicija koje smo nekad imali.

- Ja sam možda jedan od rijetkih koji vjeruje da taj integracijski kapacitet postoji - kazao je Čović.

Delegaciju SNSD-a je, dodaje, upoznao o tome šta HDZ BiH u posljednje vrijeme radi s partnerima kako bi se riješilo pitanje izbornog zakonodavstva, ali i održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

- Kako da na izborima 2022. godine nemamo mogućnost negiranja konstitutivnosti, legitimnog predstavljanja itd. I uglavnom oko tih stvari imamo suglasje, imali smo ga i do sada i mi ćemo trebati intenzivno komunicirati u vremenu ispred sebe kako bismo tražili odgovor - govori Čović.

Iduće sedmice s Izetbegovićem i Radončićem

Iduće će se sedmice, najavio je, sastati s liderima SDA Bakirom Izetbegovićem i SBB-a Fahrudinom Radončićem.

- Sjest ćemo kao partneri da vidimo u kojoj mjeri ta partnerstva funkcioniraju, daju li ili ne daju rezultat. U kojoj je mjeri to sve skupa smisleno, da bismo jednostavno vidjeli kako se dalje sve skupa oko ovoga ponašati. U najkraćem, jedno suglasje u razmišljanju o problemima koje danas imamo da bi funkcionirali kao normalno uređena zemlja, da bismo imali onaj svoj legitimitet na čitavom prostoru BiH u donošenju odluka, koje bi se onda lako prepoznale i negdje vani, da zaštitimo ovaj prostor. Što prije mi zaživimo kao suveren prostor, utoliko prije će ovdje nešto početi normalno funkcionirati - naveo je Čović.

Za njega je, kaže, osnova Ustav BiH, Dejton, konstitutivnost, legitimno predstavljanje, konsenzus oko svih pitanja.

- Kad izlazimo vani zna se kako se koje pitanje dogovara - u Parlamentu, u Predsjedništvu, u Vijeću ministara, a nikako izlazak pojedinih predstavnika ili stranaka i njihov utjecaj na različite institucije, čega je svega bilo u proteklom vremenu - dodao je Čović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo