11°C
Mostar 14°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

13.02.2020 / 14:52 Obrazovanje - Uložiti napore na nivou BiH

U Brčkom predstavljeni rezultati PISA testiranja

U Brčkom predstavljeni rezultati PISA testiranja
Foto: FENA
Na poziv Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH (APOSO) prezentirali su danas u Brčkom rezultate PISA testiranja i preporuke proizašle na osnovu njihove analize.

U PISA testiranje, u kojem je BiH prvi put uzela učešće, bili su uključeni i učenici Brčko distrikta BiH.

- Na nivou BiH nema značajnijih razlika u rezulatima PISA istraživanja između gradova ove države. Ne možemo govoriti o oscilacijama u razini pokazanog znanja testiranih učenika jer rezultati pokazuju ujednačeno loše funkcionalno znanje učenika osnovnih i srednjih škola u BiH. Zbog toga je bitno na nivou cijele države uložiti napore, ponuditi okvir za bolje identificiranje i razumijevanje trenutne situacije te preporučiti mjere i aktivnosti za unapređenje obrazovanja u BiH - istaknula je koordinatorica PISA istraživanja za BiH Žaneta Džumhur.

Prvi dio prezentacije odnosio se na postojeće rezultate, a drugi dio je osmišljen kao prostor za razvoj diskusije sa stranama koje aktivno participiraju u obrazovnom sistemu - predstavnicima obrazovne vlasti, nastavnicima i direktorima škola.

Prezentacija je namijenjena najprije zaposlenima u brčanskim osnovnim i srednjim školama te Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH.

Prethodno je prezentacija sadržaja iste tematike održana još u Kantonu Sarajevo te Zeničko-dobojskom kantonu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo