4°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

13.02.2020 / 12:26 Politika - Predsjedavajući PD

Zvizdić: Ustavni sud je temelj zaštite ustavnosti

Zvizdić: Ustavni sud je temelj zaštite ustavnosti
Foto: Vijesti.ba

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić apelovao je danas na sve da se prestane s političkim ucjenama i blokadama.

Obraćajući se novinarima nakon sjednice Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH, Zvizdić je komentarisao jučerašnju najavu političkih predstavnika iz RS-a da će obustaviti svoje djelovanje po pitanju donošenja odluka u državnim institucijama sve dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao uklanjanje stranih sudija iz te institucije.

- Iz neposredne prošlosti znamo da takvi postupci, blokade, ucjene ili pokušaji jednostranoga postizanja ciljeva neće dati nikakav rezultat u političkom ambijentu i odnosima u BiH. Ovdje govorimo o baznom načelu funkcioniranja demokratskih država svijeta, a to je vladavina zakona - kazao je Zvizdić.

Naglašava da je Bosna i Hercegovina multietnička zemlja, zemlja ravnopravnih i jednakopravnih naroda i građana, zatim antifašistička, demokratska, evropska zemlja, sa baznim načelom funkcioniranja u vladavini zakona.

- Unutar toga je Ustavni sud, kao temelj zaštite ustavnosti BiH. Prema tome, svako kršenje odluka Ustavnog suda u svakoj demokratskoj zemlji svijeta tretira se kao jedna vrsta ustavnoga udara. Naravno da je to linija ispod koje niko ko želi da funkcioniše u pravnom sistemu, a ne u pravnoj anarhiji, neće pristati. Zbog toga ja pozivam da ne idemo s takvim vrstama ucjena i da pogotovo naredna sjednica NSRS ne ode predaleko sa zaključcima zbog kojih ćemo onda izgubiti jako puno vremena dok sve stvari vratimo u normalu - potcrtao je Zvizdić.

Međutim, kako je naveo, to ne znači da Bosanci i Hercegovci koji vole svoju zemlju i kojima je BiH jedina domovina nisu dovoljno snažni da se odupru bilo kakvoj vrsti ustavne blokade, prenose Vijesti.ba.

- Dakle, moja poruka je da pokažemo suzdržanost, da idemo ka dijalogu. Ali, ako se ovo nastavi, naravno da će se te snage oduprijeti unutar institucija sistema. I to je jasna poruka svima. Ali, mi dugo živimo u ovom političkom ambijentu i svjesni smo da ucjene, blokade i jednostrane odluke ne dovode do rješenja - poručio je Zvizdić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo