22°C
Mostar 22°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

13.02.2020 / 10:39 Regija - Premijerka Srbije

Brnabić: Situacija nestabilna, Vučić će podržati Srbe u regionu

Brnabić: Situacija nestabilna, Vučić će podržati Srbe u regionu
Foto: Vijesti.ba

Situacija u regionu je bez sumnje nastabilna, što najmanje odgovara Srbiji, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić i istakla da je predsjednik Aleksandar Vučić reagovao promptno i da će u subotu razgovarati u Beogradu sa Srbima iz Crne Gore i ...

...Republike Srpske o tome kako može da im pomogne.

Brnabićeva je rekla da je Vučić pozvao Srbe iz Crne Gore i Republike Srpske da dođu u Beograd i da razgovaraju o tome i da će se država Srbija truditi da i dalje poziva na mir i stabilnost.

- Vučić će razgovarati u subotu sa njima kako na najbolji način da im pomogne i da ih podrži, ali i kako da mi pokušamo dalje da smirujemo situaciju u regionu, nama ovo najmanje odgovara - rekla je Brnabićeva, odgovarajući na pitanje novinara.

Navela je da neće prisustvovati tom sastanku u subotu pošto će otputovati na Bezbjednosni forum u Minhen.

- Trudićemo se ponovo da pozivamo na mir i stabilnost, ali ne ugrožavajući prava Srba bilo gdje u regionu, koja, morate priznati, jesu u ovom trenutku ugrožena. To što se dešava ne bi trebalo da se dešava - navela je Brnabićeva.

Istakla je da te probleme treba da rješavamo diplomatskim putem, na oprezan način.

Kaže da je više puta rekla da ovo što se dešava u regionu najmanje odgovara Srbiji, jer je ta zemlja prošla kroz teške reforme i ostvarila u prethodne dvije godine privredni rast od 4,4 odsto i 4,2 odsto.

- Vidimo potpuno drugačiji imidž Srbije i da bismo nastavili tako da rastemo potreban nam je stabilan region - rekla je Brnabićeva ukazujući da je ovo mali region u kome se svaka nestabilnost odražava i na Srbiju.

Onda manje ljudi želi da investira, a Vučić već godinama radi na podizanju kredibiliteta Srbije, poručila je Brnabićeva.

Navela je da se već godinama radi na dovođenju investitora koji su uglavnom ulagali u oblasti koje su radno intenzivne, ali da sada u Srbiju dolaze i ozbiljniji investitori.

- Svaka nestabilnost u regionu može da ugrozi naš brzi razvoj. Zato se trudimo i predsednik i ja da sve signale koje dajemo budu odmereni i umjereni i da dalje gradimo staiblnost, a ne nestabilnost. Trudimo se da budemo odgovorni i da zaštitimo naš narod gdje god živeo. To je naša ustavna obaveza i dužnost i mislim da to radimo na najbolji način - rekla je ona

Dodala je da će zato Vučić razgovarati sa Srbima iz Crne Gore i Republike Srpske kako bi se vidjelo kako može da ih podrži i kako da pokuša da smiri situaciju u regionu.

- Kada ne činite dovoljno u oblasti reformi, najlakše je imati nestabilnost i reći da je to zbog političke situacije - ukazala je Brnabićeva.

Sa druge strane, Srbija je izvoznik stabilnosti, naglasila je Brnabićeva.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo