6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

12.02.2020 / 15:02 Politika - Predsjedavajući PD PSBiH

Zvizdić: Ne pristajati na ucjene RS-a koje vode u pravnu anarhiju

Zvizdić: Ne pristajati na ucjene RS-a koje vode u pravnu anarhiju
Denis Zvizdić / Vijesti.ba
Vladavina zakona je bazno načelo funkcioniranja svih demokratskih zemalja. Antiustavna navika bh. entiteta Republika Srpska da se miješa u isključive nadležnosti države BiH, glumeći vrhovnog arbitra i tumača svih ustava i zakona, ...

... predstavlja klasičan primjer arogantnog nepoštivanja vazećih zakona, koji vodi ka novim tenzijama i pravnoj anarhiji.
 
Po ko zna koji put se, pred licem domaće i posebno međunarodne javnosti, pokušava uvesti nedopustiva, protivzakonska i antiustavna praksa postizanja ciljeva preko antidemokratskog principa institucionalnih blokada i ucjena, iako je, na osnovu ranije prakse, svima jasno da takav pristup ne može dovesti do bilo kakvog pozitivnog rješenja.
 
Funkcioniranje političko-pravnog sistema na principima vladavine zakona je načelo koje ne smije biti prekršeno i linija ispod koje se nikada i ni pod kakvim ucjenama, ne smije otici.
 
Pozivam predstavnike entiteta Republika Srpska da se uozbilje i da ne blokiraju rad institucija što će nanijeti veliku štetu. Pozivam ih da počnu raditi  na evropskom i reformskom putu i na aktivnostima koje će biti od koristi za sve građane drzave Bosne i Hercegovine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo