3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

12.02.2020 / 13:44 Politika - Saopćenje za javnost

GS: Uvesti skeniranje glasačkih listića i video nadzor

GS: Uvesti skeniranje glasačkih listića i video nadzor
Nihad Čolpa / Vijesti.ba
Građanski savez (GS) pozdravlja inicijativu pet političkih stranaka za uvođenje skenera na glasačkim mjestima koji bi garantirali tačnost brojanja i omogućili da rezultati izbora budu stvarna volja građana, a ne brojača na glasački mjestima.

Naime, sasvim je jasno da stranke koje zbog trenutnog sistema glasanja dobiju na hiljada glasova mrtvih osoba i koje izmjenama članova biračkih odbora kontrolišu sve što se događa na biralištu, sigurno neće ništa uraditi da se izmijeni postojeći zakon. Mi u GS-u mislimo da bi naredni unaprijed pokradeni izbori potpuno ubili nadu kod svih onih koji smatraju da su promjene neophodne.

GS također smatra da je neophodno uvođenje video nadzora u prostorijama gdje se glasa. Prije, za vrijeme i nakon glasanja događaju se mnogobrojne manipulacije. Uvođenjem video nadzora, najvećim dijelom umanjili bi zloupotrebe i prevare koje se događaju na samom biračkom mjestu.

Stoga, mi u GS-u pozivamo na hitne izmjene Izbornog zakona, a što bi u konačnici značilo da su se stvorili osnovni uslovi za održavanje fer i poštenih oktobarskih izbora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo