6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

12.02.2020 / 12:38 Obrazovanje - "100 knjiga o savremenom Japanu"

Ambasador Sakamoto i dekan Turčilo otvorili Japanski kutak na FPN-u

Ambasador Sakamoto i dekan Turčilo otvorili Japanski kutak na FPN-u
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zahvaljujući projektu "100 knjiga o savremenom Japanu" na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, ambasador Japana u BiH Hidejuki Sakamoto i dekan Sead Turčilo otvorili su danas Japanski kutak.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo što se zahvaljujući i Asocijaciji za japanske studije u Sarajevu doprinosi i promociji Japana tako što osiguravaju knjige potrebne studentima.

Podsjetio je da već postoji univerzitetska saradnja - na Filozofskim fakultetom UNSA se organizira kurs japanskog jezika a u toku je i opremanje kabineta kojeg Vlada Japana finansira i time je uspostavljena nova platforma za zajedničku saradnju i u budućnosti.

- I knjige koje su danas predate Fakultetu političkih nauka će motivirati studente i omogućiti im da nauče historiju Japana, ekonomiju, nauku, tehnologiju. To će biti inspirirajuće za mlade da prošire svoje horizonte znanja – kazao je ambasador i dodao da radi i na promociji razmjene studenata između Japana i BiH.

Dekan FPN-a Turčilo ističe da se radi o zajedničkom projektu Nippon Fondacije kako bi se studenti upoznali sa kulturom, ekonomijom, unutrašnjom i vanjskom politikom Japana.

- Za početak, to će omogućiti studentima da rade i pripremaju master teze i radove za sve segmente japanskog društva, politike – rekao je Turčilo i dodao da će nastaviti saradnju studentske razmjene, organiziranje zajedničkih kratkih studija kako bi studenti upoznali malo drugačiju politiku i filozofiju života.

Naveo je podatak da više od 60 posto stranih studenata studira na Univerzitetu u Sarajevu po osnovu Erasmus projekta, a to znači, kako je kazao, da treba poticati i drugu razmjenu, odnosno, da bh. studenti koriste privilegiju Erasmusa - razmjene i saradnje, da studiraju na prestižnim univerzitetima u svijetu.

Naglasio je da su studenti zainteresirani za svaku oblast nauke i društva u cjelini, ali kada se susretnu sa nedostatkom literature, prestane i interes.

Stoga je i ovakav vid saradnje, odnosno, nabavka literature, neophodna za studente kako bi se mogli informisati i sticati željena znanja.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo