6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

11.02.2020 / 20:00 Regija - Razgovor za Vijesti.ba

Koprivica: SPC je u Crnoj Gori spremna na ono što može izroditi građanski rat

Koprivica: SPC je u Crnoj Gori spremna na ono što može izroditi građanski rat

Kolumnista i novinar podgoričkog Monitora Veseljko Koprivica komentirao je za Vijesti.ba posljednja dešavanja u Crnoj Gori koja su uslijedila nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Zakon o slobodi vjeroispovijesti izazvao je neslućenu lavinu napada na Crnu Goru. Pokrenula ih je Srpska pravoslavna crkva uz jaku logistiku zvaničnika Srbije i njenih medija, dijela crnogorskih opozicionih stranaka i iz nekoliko gradova Republike Srpske. I to traje danima u vidu litija i molebana, koje predvodi mitropolit Srpske crkve Amfilohije, poznat u Crnoj Gori kao političar u mantiji, sa svojim sveštenstvom“, kaže za Vijesti.ba Veseljko Koprivica.

Ovaj autor više od deset knjiga kaže kako se radi o protestima koji imaju čisto politički karakter.

„U Srpskoj crkvi misle, a tako se godinama i ponašaju zahvaljujući pasivnosti crnogorske vlasti, da za njih ne važe ovozemaljski zakoni, odavno ne priznaju državu Crnu Goru, ne poštuju njene zakone, hoće da diktiraju kakve zakone može da donosi suverena država Crna Gora… Ukratko, SPC u Crnoj Gori je već tri decenije država u državi. Od onog dana kada je za njenog mitropolita došao Amfilohije Radović, koji ne priznaje Crnogorce kao naciju, koji im redovno upućuje raznorazne uvrede, koji ne priznaje Crnogorsku autokefalnu crkvu, koji je uz gusle na dubrovačkom ratištu hrabrio “oslobodioce Dubrovnika”… I sada traži, ni manje ni više, nego da se povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je crnogorski parlament usvojio 27. decembra prošle godine, kako bi SPC sačuvala svoj privilegovani položaj“, objašnjava Koprivica.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović više puta je kategorički izjavio da zakon neće biti povučen, Koprivica se nada da će valjda održati riječ.

On dodaje kako vjerovatno 99 posto onih koji se ne slažu sa Zakonom nisu ga uopšte ni pročitali.

„U protestima učestvuju hiljade onih koji nisu vjernici niti državljani Crne Gore. Vjerovatno njih 99 posto nisu ni pročitali Zakon, ali to im ne smeta da tvrde da se njime oduzimaju crkve, manastiri i ostala imovina Srpskoj crkvi, da je SPC više od osam vijekova prisutna u Crnoj Gori, da je ona stvorila državu Crnu Goru… Previđajući, svakako namjerno, da je ta crkva okupirala i nezakonito prisvojila više od šest stotina sakralnih objekata po Crnoj Gori, da nije nikad propisno registrovana, da je devastirala mnoge crkve i manastire, čak i one koji su pod zaštitom države kao kulturno-istorijski spomenici“, kaže naš sagovornik.

Koprivica ističe da za svoje neistine ne nude nijedan relevantan dokaz, jer i ne mogu.

„S tim u vezi pomenimo samo jednu nepobitnu istorijsku činjenicu. Vjerska organizacija pod nazivom Srpska pravoslavna crkva stvorena je tek dekretom kralja Aleksandra Karađorđevića, 17. juna 1920. godine, ali ni tada kao pravoslavna crkva Srbije, već kao vjerska zajednica jugoslovenskih pravoslavaca“, podsjeća on.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je nedavno da se zloupotrebama vjerskih osjećaja građana želi srušiti Crna Gora i pozvao građane da "ne budu dio tog ludačkog pokreta".

"Imamo vrlo jasnu namjeru, a to je da obezbijedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna određenja u Ustavu Crne Gore, a to je odvojenost crkve i države i zagarantovana sloboda vjeroispovijesti", kazao je crnogorski predsjednik povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i protesta koje organizuje SPC.

Đukanović je kazao da je Zakon pokušaj da se "državi vrati ono što joj pripada, što je od nje nezakonito otuđeno. I tu se sada upotrebljavaju laži i manipulacije, da se otima od crkve".

Zakon je, to je potvrdila i Venecijanska komisija, usklađen sa Ustavom Crne Gore i savremenim evropskim zakonima koji regulišu ljudska prava i slobode i onima koji ga bespoštedno kritikuju samo je novi povod za, kako rekoše crnogorski politički analitičari, “završni napad” na Crnu Goru.

„Crna Gora se danas suočava sa, možda nije pretjerano reći, dramatičnim izazovima. Zato ukoliko popusti crkvenim i ostalim njima sličnim dušebrižnicima propustiće posljednju šansu da zaokruži svoju državnost i identitet i za sva vremena se spasi da je Srbija opet ne okupira pokušavajući da realizuje svoj velikosrpski projekat“, kaže Koprivica.

Koprivica je podsjetio i na stavove bivšeg koordinatora Pokreta za Nezavisnu evropsku Crnu Goru Rade Bojovića.

„U najkraćem, pod izgovorom da su ugrožena vjerska i imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, suštinski je riječ o velikosrpskoj pobuni protiv državotvorne, građanske, multietničke, antifašističke i evroatlantske Crne Gore. Pritom, ujedinjena crkveno-opoziciona akcija, zdušno pomognuta sa strane, logično je usmjerena protiv kolebljive i pasivne vlasti koja se napokon usudila da pita – čija je crnogorska imovina ? Ovim Zakonom je višedecenijski vanpravni i eksteritorijalni status srpskih episkopija konačno doveden u pitanje. Zato je bilo realno očekivati da se protiv takve odluke organizuju masovni protesti. U pozadini je očigledna namjera da se Crna Gora destabilizuje i otvori prostor za reanimaciju politike koja je prije trideset godina već jednom razorila crnogorsko društvo. Od takve anticrnogorske i anticivilizacijske politike Crna Gora se još uvijek nije oporavila, pa samim tim bi teško preživjela novu marionetsku i velikosrpsku upravu”, kazao je prije nekoliko dana Bojović.

Koprivica zaključuje da se ovim Bojivćevim riječima, ko poznaje istorijske činjenice i hoće objektivno da analizira aktuelna dešavanja u Crnoj Gori, ne može ništa ni oduzeti ni dodati.

„Osim reći da su organizatori protesta na sve spremni i da se njihove tzv. litije i molebani mogu izroditi i u građanski rat. Ipak, ne treba zaboraviti da je Crna Gora članica NATO-a“, zaključio je Veseljko Koprivica u razgovoru za Vijesti.ba.

 

H.LJ

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo