14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

11.02.2020 / 16:46 BiH - Podžić-Tzvetkova

Nastavak snažne podrške BiH na putu ka članstvu u EU i NATO-u

Nastavak snažne podrške BiH na putu ka članstvu u EU i NATO-u
Foto: MOBiH - Vijesti.ba

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas se sastao sa bugarskom ambasadoricom Avgustinom Tzvetkovom i vojnim atašeom Republike Bugarske u BiH brigadirom Milkom Chonovim.

Razgovarano je o bilateralno-odbrambenoj saradnji između dvije zemlje, kao i trenutnim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH (OSBiH).

Ministar Podžić je na početku posjete iskazao dobrodošlicu i zahvalnost ambasadorici Tzvetkovoj za prijateljske odnose dvije zemlje, istakavši da je podrška Republike Bugarske veoma važna za Bosnu i Hercegovinu.

Od aktivnosti koje se provode po Planu bilateralne vojne saradnje, ministar Podžić je izdvojio redovno učešće pripadnika OSBiH na vježbama OS R. Bugarske u ulozi posmatrača, saradnju STANAG 6001 timova, te mogućnost budućeg zajedničkog učešća u regionalnim inicijativama od značaja za mir i stabilnost zapadnog Balkana.

Također, ministar Podžić je informisao ambasadoricu Tzvetkovu o aktivnostima u MO i OSBiH po pitanju intenzivnije implementacije strateškog dokumenta „Pregled odbrane“, koji podrazumjeva i Plan modernizacije OSBiH 2017-2027., te obavezama MO i OSBiH proisteklih iz dokumenta „Programa reformi BiH“, a koje su u vrhu prioriteta MO i OSBiH.

Ambasadorica Tzvetkova se zahvalila na srdačnoj dobrodošlici i odličnoj saradnji između dvije zemlje u oblasti odbrane, te najavila nastavak snažne podrške na putu BiH ka članstvu u EU i NATO-u, naglašavajući da EU bez zapadnog Balkana nije kompletna.

Pohvalila je profesionalizam pripadnika OSBiH iz Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u Butmiru.

Na kraju sastanka, ministar Podžić se posebno zahvalio ambasadorici Tzvetkovoj na učešću bugarskih oficira u sastavu snaga EUFOR-a, te poželio nastavak dobre saradnje, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo