30°C
Mostar 32°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

11.02.2020 / 16:16 Svijet - Podrška Mahmudu Abasu

Desetine hiljada Palestinaca protestuju protiv "sporazuma stoljeća"

Desetine hiljada Palestinaca protestuju protiv "sporazuma stoljeća"
Foto: WAFA - Vijesti.ba

"Palestina nije na prodaju" i "Ne sporazumu stoljeća" neki su od transparenata koji su se našli na ulicama Ramale u današnjim protestima desetina hiljada Palestinaca.

Demonstranti su se okupili protiv plana američkog predsjednika Donalda Trumpa i u znak podrške svom predsjedniku Mahmudu Abasu koji se treba obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kasnije u utorak, javila je Wafa.

- Dok svijet posmatra vas i sve ove ljude koji su se okupili na ulicama Ramale i Gaze, shvatit će palestinsku reakciju na sporazum stoljeća - rekao je premijer Mohammad Shtayyeh obraćajući se okupljenim.

Pored Shtayyeha stajali su članovi Izvršnog odbora Palestinske organizacije za oslobađanje (PLO), Centralni komitet Fataha i predstavnici svih političkih frakcija.

- Danas smo izašli protiv onoga što se zove 'sporazum stoljeća'. Danas ovo okupljanje šalje poruku da nas svi vanjski pritisci neće natjerati da se odreknemo svojih nacionalnih konstanti i prava - rekao je Mahmud Aloul, član Centralnog komiteta Fatah i zamjenik predsjednika Abasa u pokretu Fatah.

Demonstranti su mahali palestinskim zastavama dok su se okupljali u centru grada Ramale i poručili da Palestinci ne traže dobročinstvo već žele živjeti u miru i dostojanstvu.

Slične masovne demonstracije održale su se u gradu Gazi dok su hiljade ljudi izašle kako bi poručile da su Palestinci u Gazi, na Zapadnoj obali i u cijelom svijetu ujedinjeni protiv sporazuma stoljeća.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo