11°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

11.02.2020 / 15:05 Regija - Cavusoglu - Darmanović

Crna Gora važna država i za region i za Evropu

Crna Gora važna država i za region i za Evropu
Foto: AA
Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu tokom boravka u Podgorici susreo se sa crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem, ...

... s kojim je potpisao dva međudržavna sporazuma - o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima i o obavljanju plaćene djelatnosti izdržavanih članova porodice članova diplomatskog i konzularnog predstavništva.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Darmanovićem, Cavusoglu je kazao da su danas potpisani sporazumi još jedan dokaz dobre saradnje između dvije države.

On je ponovio da predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan planira da posjeti Crnu Goru u najskorijem mogućem roku. Šef turske diplomatije je podsjetio da je postavljen cilj u međudržavnoj trgovinskoj razmjeni od 200 miliona dolara.

“Polako se približavamo tom cilju. Drago nam je što su naše firme prisutne u Crnoj Gori i mi ćemo nastaviti da podržavamo njihove aktivnosti. Prenijeli smo zahtjev naših privrednika predstavnicima vlasti”, rekao je Cavusoglu.

Napomenuo je da treba unaprijediti saradnju dvije države u oblasti obrazovanja i sporta, kao i da treba pojačati saradnju u konzularnim poslovima i saradnju akademija nauka dvije države.

Cavuoglu je kazao da će Turska podržavati Crnu Goru na putu evropskih integracija, kao i u slučaju članstva u NATO-u. On je istakao da je Crna Gora važna država za region i Evropu.

“Iako predstavlja geografski malu državu, Crna Gora je jako važna za mir i sabilnost u ovom dijelu Evrope”, rekao je on.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je istakao da je posjeta ministra Mevluta Cavusoglua nastavak dijaloga i tradicionalnog prijateljstva dvije države.

On je kazao da će danas potpisanim sporazumima biti ojačana konzularna saradnja Crne Gore i Turske. Podsjetio je da dvije džave imaju intenzivnu ekonomsku saradnju i povećanu robnu razmjenu.

„Drago nam je što su poznate turske kompanije prepoznale prirodne potencijale Crne Gore i otvorile vlastite firme u našoj zemlji. Saglasili smo se da je potrebno nastaviti ekonomski zamah imajući u vidu interesovanje turskih investitora za ulaganja“, kazao je Darmanović.

Ministar vanjskih poslova Turske sastaće se danas i sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem, kao i predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo