30°C
Mostar 32°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

11.02.2020 / 14:35 Politika - Zastupnik u PD PSBiH

Mehmedović: Neformiranje vlasti u FBiH je politička ucjena HDZ-a

Mehmedović: Neformiranje vlasti u FBiH je politička ucjena HDZ-a
Šemsudin Mehmedović / Vijesti.ba
Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH smatra da po našu nije dobra nova metodologija proširenja EU, koja predviđa uvođenje principa strožijeg kažnjavanja zastoja i blokada na evropskom putu, a što, opet, treba da utvrdi veću odgovornost političkih aktera.

- Mislim da je to još jedna prepreka kada je u pitanju evropski put BiH, jer bi u Evropskoj komisiji i Evropskoj uniji uopšte trebali da budu svjesni problema s kojima se susreće BiH - kaže Mehmedović u razgovoru za Vijesti.ba.

Smatra da našoj zemlji nisu potrebne dodatne prepreke i otežavajuće okolnosti na njenom evropskom putu, naročito ako se ima na umu da ona ima problema s imperijalističkim politikama svojih susjeda, "kao npr. u slučaju Republike Hrvatske, koja čak i zloupotrebljava poziciju članice EU, i na takav način čine sve da BiH ne ispuni bilo kakav zahtjev".

Na naše pitanje da li je blokiranje formiranja Vlade FBiH jedna od takvih blokada koje bi trebale podlijegati sankcijama, Mehmedović je odgovorio potvrdno.

- Pa naravno. To je zapravo jedna politička ucjena - nema formiranja Vlade dok se ne ispune nečiji politički zahtjevi. Mislim da je to neprihvatljivo, a to podržava i Hrvatska kao članica EU, što je otežavajuća okolnost za BiH - navodi Mehmedović.

Kada je u pitanju trenutni bh. put ka članstvu u EU, naš sagovornik ističe da se BiH nalazi u procesu prilagođavanja s pravnom stečevinom EU.

- Ali, očigledno je da imamo problema s unutarnjim političkim faktorima koji su eksponenti imperijalističkih politika naših susjeda i oni čine sve da BiH ne ispuni zahtjeve. BiH je u nekoj poodmakloj fazi, a naravno u formalno-pravnom smislu je još na početku - poručuje Mehmedović.

Naglašava da politički sateliti u BiH koji rade za interes naših susjeda ne poštuju presude međunarodnih sudova, poput presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" ili presuda Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine za genocid i udruženi zločinački poduhvat.

- To je njihov politički odnos spram pravne stečevine i vrijednostima EU i mi imamo problema s takvim politikama - zaključuje Mehmedović u razgovoru za Vijesti.ba.

 
D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo