3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

11.02.2020 / 13:36 BiH - Trgovska gora

Jednoglasan odgovor iz BiH: Odlagalište neprihvatljivo

Jednoglasan odgovor iz BiH: Odlagalište neprihvatljivo
Foto: Vijesti.ba
Završen je radni sastanak koji je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao povodom najave Hrvatske da će graditi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora.

"Gradnja odlagališta na Trgovskoj gori je za nas potpuno neprihvatljiva", kazao je nakon sastanka ministar Košarac.  

On je dodao kako su učesnici sastanka zaključili da je gradnja odlagališta neprihvatljiva.

"Na sastanku je potvrđeno da ćemo na na osnovu odluka svih državnih organa da istrajemo u borbi protiv gradnje odlagališta na Trgovskoj gori, jer nam je primarni cij zaštita života građana i životne sredine. U prvom planu nam je zaštita tih sedam lokalnih zajednica i građana koji tu žive", kazao je Košarac.

On je dodao ako će se temeljem argumentacije u narednom periodu iznijeti šta bi to značilo i koliko bi bilo štetno po građane BiH ukoliko bi došlo do gradnje. Također je istakao kako to nije dozvoljeno ni po međunarodnim konvencijama.

Košarac je kazao kako je na sastanku usvojen zaključak o formiranju pravno ekspertnog tima koji će raditi na zastupanju BiH u ovom slučaju.

"Ono što je jasno i precizno definisano jeste da će svi elementi, odnosno svi nivoi vlasti, biti uključeni u ovaj slučaj, odnosno sve institucije kako bi se zaustavila gradnja, a nastavit ćemo upoznavati s ovim i evropske zvaničnike o ovom pitanju", kazao je on na konferenciji za medije.

On je dodao kako će u narednim danima razgovarati s ministricom vanjskih poslova kako bi se upoznale sve članice EU kako bi se pozvale da se uključe u riješavanje problema, te da ovaj slučaj smatramo otvorenim pitanjem između dvije zemlje. Također je istakao da nijedan zvaničan akt nije došao od strane Hrvatske kada je u pitanju gradnja odlagališta.

"Nama je prioritet dobar odnos sa susjedima, i nama je primarni cilj dobra saradnja. Kako bi bilo kada bi mi rekli da hoćemo da gradimo pored Dubrovnika odlagalište, ali to onda ne bi bili dobrosusjedski odnosi", kazao je Košarac.

Golić: Zdravlje ljudi na prvom mjestu

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kazala je kako je ovo prvi sastanak ovog formata, te je podsjetila da je bila imenovana od strane Vijeća ministara BiH za člana Radne grupe.

Ona je kazala da je kao članica Radne grupe pisala Vijeću ministara u ranijem periodu, ali da nikada nije dobila nijednu rečenicu odgovora, te da joj se čini kako se tim pitanjima bavile samo federalna ministrica Edita Đapo i ona, te načelnici opština koji žive na području predviđenom za odlagalište.

"Moramo graditi dobrosusjedske dnose. Možda je preuranjeno spominjati mjere reciprociteta, ja sam to jednom spomenula i javnost Hrvatske je o tome brujala, i nažalost dobila sma loše ocjene i nekih naših ovdje parlamentaraca u smislu što ja to pričam i kome ja to prijetim", kazala je Golić.

Ona je istakla kako bi bilateralom riješavala stvari, ali da se u prvom redu moraju poštovati mišljenja struke.

"Vrijeme je da ovom pitanju posvete pažnju sve institucije. Na ovom području živi veliki broj ljudi. Radi se o ljudima koji se uglavnom bave poljoprivredom, pčelarstvom i uzgojem zdrave hrane. Ko bi mogao kupiti njihov proizvod in gdje bi mogli da plasiraju svoj proizvod ukoliko se on nalazi u blizini odlagališta?", pita se Golić.

Đapo: Konstruktivan sastanak

Ministrica ekologije i turizma FBiH Edita Đapo današnji sastanak ocijenila je konstruktivnim, te dodala da je u borbi protiv izgradnje odlagališta otpada na Trgovskoj gori nedostajao institucionalni instrument na nivou države.

- Mi smo imali već nekoliko konferencija na ovu temu, gdje smo donijeli određene zaključke, od kojih smo većinu realizirali. U ovoj godini proglašen je prirodni park Una, i to bi trebao da bude jedan snažan argument za borbu protiv ovog problema - kazala je Đapo.

Dodala je kako se nada da će se ovo pitanje riješiti diplomatskim putem na način da u konačnici Hrvatska odustane od Trgovske gore i opredijeli se za neku drugu lokaciju.

Magazinović: Svi pravni argumenti su na strani BiH

Poslanik parlamentarne grupe “Zeleni klub” Saša Magazinović smatra da je današnji sastanak primjer kako se može i kako se mora u BiH - da se svi moraju okupiti na jednom mjestu, pružiti jedni drugima ruku i zajednički raditi.

- Mi ne želimo da se desi Pelješki most. To je slučaj koji, kad je završen i kad ga svi vidimo, neko se sjetio da bi trebalo formirati pravni tim pa pitati šta treba ovdje uraditi. Zbog toga je današnji zaključak da svi sa svoje strane učinimo napor da taj pravni tim bude što prije formiran jedan izuzetno značajan korak naprijed u rješavanju ovog problema - kazao je Magazinović.

Učesnici današnjeg sastanka, dodaje, smatraju da su svi pravni argumenti na strani BiH, međutim to nije dovoljno dok se sve to ne stavi na papir i ne konkretizuje kroz određene aktivnosti u BiH i na međunarodnom planu.

- Danas sam ovdje vidio sinergiju, saradnju institucija, saradnju ministarstava i to je vrlo pozitivno. Dogovor je, mimo onoga što radimo zajedno, da svako nastavi raditi ono što može individualno - poručio je Magazinović.

Drljača: Građani Novog Grada zabrinuti

Načelnik Miroslav Drljača navodi da su stanovnici Opštine Novi Grad zabrinuti zbog najave izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori.

- Jako je važno da je ovo pitanje s lokalnih i entitetskih institucija dovedeno na nivo BiH. Mislim da je to prava adresa gdje se ono treba rješavati. Ovdje se na neki način mjeri vjerodostojnost BiH - da li je ona ozbiljna država i da li ustvari može zaštititi svoje građane - smatra Drljača.

U cjelokupnoj proceduri, kako je rekao, Hrvatska nije poštovala međunarodne konvencije, niti se ponašala kao dobar komšija.

- Sve ono što je bila njena obaveza po međunarodnim konvencijama da uradi prema BiH nije ispoštovala. Interesantan je i sam izbor lokacije i samo djeca mogu povjerovati da je taj rog Hrvatske koji se zabija u teritoriju BiH jedino i najbolje mjesto za odlaganje nuklearnog otpada - naveo je Drljača.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo