8°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

11.02.2020 / 13:28 Ljepota i Zdravlje - Jasmina Hanjalić

Promjene vremena utiču na starije i hronične bolesnike

Promjene vremena utiču na starije i hronične bolesnike
Jasmina Hanjalić / Vijesti.ba
U Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo u posljednja 24 sata najviše su se javili pacijenti s problemima probavnog trakta, neurološkim smetnjama, te tegobama kardiovaskularnog sistema, a ukupan broj pacijenata nije bio povećan u odnosu na prethodne dane.

"S obzirom na vremenske promjene, promjene u atmosferskom pritisku i promjeni temperature zraka najosjetljivije kategorije pacijenata su prije svega stariji i hronični bolesnici koji već imaju oštećen krvožilni sistem, koji imaju oštećene disajne puteve te koštano-mišićni sistem", kazala je Feni specijalista urgentne medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS prim dr. Jasmina Hanjalić.

Naglasila je da im se zbog promjene vremena češće javljaju bolesnici s bolovima u kičmi, zglobovima i drugim dijelovima koštano-mišićnog sistema. Javljaju se i pacijenti s vrtoglavicom, varijacijama krvnog pritiska, a jedan broj pacijenata se javlja s tegobama disajnih puteva i to s hroničnim bronhitisom ili astmom.

Prim dr. Hanjalić je napomenula da nije zanemarljiv ni broj ljudi koji se jave zbog temperature i simptoma sličnih gripi.

"Takvih pacijenata je nešto manji broj nego prethodnih godina, ali ih ima i oni se uglavnom javljaju u noćnim satima. To su većinom osobe mlađe životne dobi koje nisu vakcinisane, nemaju zaštitu protiv aktualnog virusa u našoj sredini, a to je tip A. Uglavnom, takvim pacijentima dajemo simptomatsku terapiju protiv temperature i savjetujemo kako dalje da se liječe", pojasnila je.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS preporučuju svim pacijentima, a prije svega onima koji imaju narušeno zdravlje, da obavezno vode računa o redovnom uzimanju lijekova, jer je to jedini način da kontrolišu već postojeću bolest.

"Pacijenti treba da kontrolišu svoj krvni pritisak, da eventualno korigiraju terapiju ako dođe do njegovog povećanja ili smanjenja. U tom slučaju mogu malo smanjiti iii povećati dozu lijeka. Pacijenti trebaju da vode računa o ishrani, odnosno oni pacijenti koji imaju probleme s povećanim šećerom u krvi da izbjegavaju šećere, premasnu i preslanu hranu, jer sve to negativno utiče i na krvožilni sistem i na metabolizam šećera", istakla je prim dr Hanjalić.

Pacijentima koji imaju probleme s koštano-mišićnim sistemima, iz Hitne pomoći savjetuju da ovih dana obavljaju samo lakše fizičke aktivnosti, da se odmaraju što je moguće više i češće, a pacijentima koji imaju problema s disanjem, uz redovnu terapiju, savjetuje se da što češće borave na svježem zraku.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo