10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

11.02.2020 / 11:04 BiH - Mahmoud Heidari

Podržavanje suvereniteta i suživota u BiH nepromjenjiva pozicija Irana

Podržavanje suvereniteta i suživota u BiH nepromjenjiva pozicija Irana
Foto: Fena / Vijesti.ba
Proslava Nacionalnog dana Islamske Republike Iran i 41. godišnjice pobjede Islamske revolucije je, uz veliko prisustvo političkih, kulturnih, vjerskih i privrednih ličnosti i ambasadora te predstavnika diplomatskih predstavništava u ...

... Bosni i Hercegovini, održana na posebnoj svečanosti u sarajevskom hotelu Bristol.

Mahmoud Heidari, ambasador Irana u BiH, podsjetio je da je prije 41 godinu pobijedila "jedna od najnarodnijih revolucija dvadesetog stoljeća koja je uspjela ukloniti monarhistički režim ovisan o strancima s iranske političke scene i iranskom društvu donijeti sistem zasnovan na vjerskoj demokratiji".

Podsjetio je i na prijateljske odnose Irana i BiH te kazao da je Iran ponosan što je bio među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost BiH, saopćeno je iz Ambasade Irana.

- Podržavanje nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i iskrenog suživota svih stanovnika prekrasne zemlje BiH jeste nepromjenjiva pozicija Irana i drago nam je što su dobri bilateralni odnosi tokom svih posljednjih godina, uključujući razdoblje misije moje malenkosti, imali odgovarajuću mobilnost i dinamičnost na svim političkim, privrednim i kulturnim poljima - kazao je ambasador Irana Mahmoud Heidari.

Svečanosti su, između ostalih, prisutvovali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i lider SDA Bakir Izetbegović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma PSBiH Safet Softić, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, brigadni general Reinhard Trischak, zapovjednik EUFOR-a i njegovi zamjenici, Rifat Škrijelj, rektor UNSA i nekoliko profesora ovog univerziteta, koji su ambasadoru Irana čestitali Nacionalni dan ove zemlje.

Potpredsjednici RS-a, nekoliko zastupnika državnog i federalnog parlamenta, predstavnici Katoličke crkve, ambasadori i diplomate, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, predstavnica VTK BiH, MDD Merhamet, Udruženja Majke Srebrenice, Udruženja prijateljstva BiH i Irana, intelektualci, umjetnici i privrednici su također bili prisutni na ovoj ceremoniji.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo