8°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 9°C

10.02.2020 / 20:27 Politika - Svečana Skupština

Šest godina PMP-a: Partija mostarske raje u borbi za jedinstveni grad

Prva mostarska partija proslavila je šest godina rada i postojanja u teškim uslovima. Grad Mostar od dana osnutka do danas nije imao lokalne izbore, problema je mnogo, pa je razumljiva i briga članstva i simpatizera ove stranke za budućnost u gradu razumljiva.

Veliki broj ljudi pojavio se večeras u sali Narodnog pozorišta Mostar, gdje je osim svečanog obilježavanja godišnjice i redovne Skupštine, organizovan i mali performans sa "Jokerom" i zarobljenom glasačkom kutijom.

Vodstvo stranke i predsjednika Semira Drljevića - Lovca podržali su brojni ugledni članovi drugih stranaka, kao i brojni aktivisti koji vode borbu za voljeni grad.

Semir Drljević je u izjavi za medije naveo kako je zadovoljan radom i uspjesima, posebno kada se u obzir uzme političko ništavilo i uslovi na političkoj sceni Mostara danas.

- Nemamo javno mijenje. Nas ne prenose lokalni mediji. Prenose nas samo sarajevski. Nemamo dijalog. O pluralizmu da ne govorim. Imamo neki dualizam sličan svetom dvojstvu. Nemamo izbore. Sjetite se mojih izjava iz 2016. kada sam tvrdio da će se oni održati 2020. i izgleda da sam bio upravu. Video postoji, naveo je Drljević.

Uspjeh PMP-a je osvajanje zastupničkog mandata u Skupštini HNK-a, što je ostvareno zajedničkim nastupom sa DF-om.

- Naša članica jeste poslanica u Skupštini, ali to nije težište našeg rada. To nam je trebalo jer smo bili umorni od ništavila o kojem vam pričam. Danas imamo vladajuće mutante na sceni. To su mutanti režima poput feudalizma, kapitalizma, komunizma... Imaju super moći. A usput nas pljačkaju i u zadnje vrijeme truju, dodao je Drljević.

Do kraja godine i Grad Mostar konačno bi trebao imati lokalne izbore.

- Pomalo se pribojavam da ne bude krvavih glava zarad njihovih ciljeva. Dijeljenja naroda također. Nažalost, ne vidim opoziciju u Gradu. Gdje su danas brojne stranke koje nisu uspjele 2018. na općim izborima. Na vratima njihovih prostorija je paučina. One se izgleda pale tek kao filijale velikih partija, uzmu nešto njihovih glasova i onda nestanu, rekao je na kraju.

Profesor Milan Jovičić kaže kako je veliki simpatizer Prve mostarske partije. Prati njihov rad i ima velika očekivanja.

- Često ih nazivam partijom mostarske raje. Smatram da u dosadašnjem djelovanju, a obzirom na okolnosti u gradu, nisu mogli djelovati punim sjajem. Sada dolazi njihovo vrijeme. Želja mi je da osvoje što više glasova, a lično ću im sugerisati poziv na jedinstvo. Moja velika želja je jedinstvena lista kao 1996-e. Da tada nismo pobijedili, ovo bi danas i de facto i de iure bila Herceg- Bosna, smatra Jovičić.

Nova članica Predsjedništva PMP-a Adela Gosto istakla je da je velika stvar bila i opstati tokom šest godina ništavila u kojem je sve bilo i ostalo nedostupno.

- Imamo velika očekivanja od izbora. Moram kazati da se već pomalo pribojavamo za regularnost istih. Večerašnji skup je poziv građanima na buđenje. Neka izađu na izbore i glasaju za jedinstven Mostar, poručila je Gosto.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo