4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

10.02.2020 / 20:00 Komentari - Osvrt Vijesti.ba

Željko Komšić - nepoželjan u Grudama, dobrodošao u Vatikan

Željko Komšić - nepoželjan u Grudama, dobrodošao u Vatikan
Foto: Vijesti.ba
Lider HDZ-a Dragan Čović u svojstvu predsjedavajućeg državnog Doma naroda boravi u službenoj posjeti Rusiji.

Nema sumnje da je Čovićev primarni cilj učvrstiti podršku koju ima od ove države po pitanju izmjena Izbornog zakona po zaostalom sovjetskom principu konstitutivnosti.

Uostalom, HDZ izmjenom Izbornog zakona uslovljava formiranje vlasti u Federaciji BiH prkoseći tako i stavu država Kvinte o nužnosti formiranja federalne Vlade i ispunjavanja zadataka iz Mišljenja Evropske Komisije.

Zanimljivo je to dok Čović boravi u Moskvi, njegov najveći ideološki i politički suparnik, po svim pitanjima, a najviše po pitanju Izbornog zakona, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH) Željko Komšić se sprema na put za Vatikan.

Kako su ekskluzivno objavile Vijesti.ba, Komšić već 13.februara putuje u radnu posjetu Vatikanu, gdje će se zvanično sastati sa Papom Franjom, ali i drugim predstavnicima vatikanske državne administracije.

Treba podsjetiti i da je Željko Komšić 25. oktobra 2007. godine u ime Bosne i Hercegovine kao tadašnji član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata, razmijenio u Vatikanu ratifikacijske instrumente Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice. Cijeneći doprinos potpisivanju ovog dokumenta, papa Benedikta XVI je krajem aprila 2008. odlikovao Komšića.

I ova činjenica, kao i najavljeni susret sa papom Franjom, govore kako je Željko Komšić i više nego dobrodošao u Vatikan. S druge strane, primjera radi, općinski načelnik Gruda u više je navrata izjavio kako Komšiću nije spreman izraziti institucionalnu dobrodošlicu.

Nimalo slučajno, za ove druge na ovim prostorima odavno važi popularna uzrečica "veći katolik od pape".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo