14°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

10.02.2020 / 17:31 BiH - Sud BiH

Milomir Savčić negirao krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici

Milomir Savčić negirao krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici
Foto: BIRN BiH
Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), negirao je krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici počinjenom u julu 1995. godine.

- Optužnica je potpuno izmišljena, ne osjećam se krivim. Izjašnjavam se da nisam kriv - kazao je Savčić, javlja BIRN BiH.

Sud BiH je 13. januara ove godine potvrdio optužnicu koja Savčića tereti da je, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te njihovog nezakonitog zatočenja, zlostavljanja i ubistava.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata – Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS-a, i Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije – da zarobe i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave te zakopaju njihova tijela, i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Beara 2017. godine preminuo u zatvoru u Berlinu. Tamo se nalazio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na koju ga je osudio Haški tribunal.

Nakon što je negirao krivicu, Savčiću će u narednom periodu početi suđenje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo