9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

10.02.2020 / 14:50 BiH - Održan sastanak

Udarna grupa: Osnaživanje rada u borbi protiv trgovine ljudima

Sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija održan u Sarajevu.

 Sastankom je predsjedavala rukovoditeljica Udarne grupe, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, a središnje teme odnosile su se na osnaživanje rada Udarne grupe, te aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv trgovine ljudima.
 
Na sastanku su sudjelovali članovi Udarne grupe, predstavnici tužiteljstava, policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona koji su uključeni u otkrivanje i procesuiranje ovih kaznenih djela, uz prisustvo predstavnika međunarodnih institucija.
 
Središnje teme sastanka odnosile su se na realiziranje i provedbu odredbi usvojene Strategije za suprotstavljanje trgovini ljudima u BiH, kao i Strategije integriranog upravljanja granicom u Bosni i Hercegovini 2019.-2023. godine, a koje se odnose na nadležnosti institucija uključenih u rad Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, kao i povećan broj evidentiranih kaznenih djela krijumčarenja ljudi povezanih sa migrantskom situacijom u BiH.
 
Na sastanku je razgovarano o stanju u oblasti procesuiranja kaznenih djela međunarodne trgovine ljudima, kao i kaznenih djela trgovine ljudima propisanih zakonima entiteta i Brčko Distrikta BiH, u čijem riješavanju će značajno doprinijeti Mreža specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacioni timovi, čija je uspostava u tijeku na svim razinama vlasti u BiH.
 
Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija zajedno sa Mrežom specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, kao i koordinacionim timovima sa svih razina, nastavit će intenzivne aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, u cilju što efikasnije borbe protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo