1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -2°C

10.02.2020 / 14:34 BiH - Na sjednici u Mostaru

Imenovani vršioci dužnosti članova Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH

Imenovani vršioci dužnosti članova Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Skupština Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine je na 33. sjednici održanoj u Mostaru, 16. januara donijela odluku o imenovanju vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine.

U Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine privremeno se imenuju: Igor Živko (predsjednik), članovi Almir Zulić, Amir Avdić, Mehmedalija Hadžović, Adisa Arapović-Omerbegović, Božo Vukoja i Zvonko Landeka.

"Vršioci dužnosti članova Nadzornog odbora Banke imenuju se na vremenski period do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do najviše tri mjeseca, počev od dana stupanja na snagu Odluke Skupštine Banke o imenovanju članova Nadzornog odbora", navedeno je u odluci koju je potpisao premijer Federacije BiH Fadil Novalić kao predsjednik Skupštine Razvojne banke FBiH.

Banka se obavezuje isplaćivati mjesečnu naknadu za angažiranje vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora u maksimalno predviđenim mjesečnim neto iznosima, shodno članu 7. Zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija Federacije Bosne i Hercegovine i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 12/09), kao i druge pripadajuće troškove, počev od 17.01.2020. godine pa do isteka mandata vršioca članova Nadzornog odbora, odnosno do imenovanja Nadzornog odbora.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana donošenja, tj. od 17.01.2020. godine i objavit će se u "Službenim novinama Federacije BiH".

Članom 10. stav 2. tačka 4. Zakona o Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine propisano je da Skupština Banke odlučuje o izboru i opozivu članova Nadzornog odbora. Također, članom 11. stav 2. tačka 8. Statuta Banke propisano je da Skupština Banke odlučuje o izboru i opozivu članova Nadzornog odbora.

S obzirom na to daje Skupština Banke Odlukom broj 0601-1/20 od 16.01.02020. godine opozvala članove Nadzornog odbora, u cilju osiguravanja nesmetanog rada i funkciomsanja Banke u skladu sa članom 10. Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", br. 20/16, 3/17, 9/17 i 69/17), imenovani su vršioci dužnosti članova Nadzornog odbora, na vremenski period do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do najviše tri mjeseca, počev od dana stupanja na snagu odluke Skupštine Banke o imenovanju vršioca dužnosti članova Nadzornog odbora, na način kako je to navedeno u dispozitivu ove odluke.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo