-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

10.02.2020 / 14:04 BiH - Granični prijelaz

Košarac obišao novoizgrađeni carinski terminal u Bosanskoj Gradišci

Košarac obišao novoizgrađeni carinski terminal u Bosanskoj Gradišci
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac obišao je danas novoizgrađene carinske terminale u Bosanskoj Gradišci.

Iz Ministarstva navode da je Košarac prilikom posjete najavio ulaganja u opremanje Granične veterinarske službe prema svim standardima Evropske unije, što bi značilo maksimalnu opremljenost ovog prijelaza preko kojeg ide roba animalnog porijekla.

- Čim na Vijeću ministara otvorimo priču o budžetu za ovu godinu, u razmatranje ćemo uzeti potrebe da se Granična veterinarska kancelarija opremi u potpunosti, čime ćemo dati odgovore i na česta pitanja jesu li adekvatne kontrole roba životinjskog porijekla - rekao je Košarac.

Ministar Košarac najavio je i razrađivanje ideje o otvaranju slobodnih ekonomskih zona na području Bosanske Gradiške, po uzoru na primjer iz Pirota, gdje su se ove zone pokazale dobre u praksi.

Ministar je podržao i niz mjera kako bi se poduprla domaća proizvodnja voća i povrća, te mesa i mlijeka. Konkretno, u prijedlogu su izgradnja prerađivačkih kapaciteta, pozivi ruskim inspektorima da prekontroliraju naše farme i mlijeko, te iznalaženje novih tržišta - navodi se u saopćenju Ministarstva.

Neposredno pred obilazak carinskih terminala ministar Košarac sastao se u Gradskoj upravi s gradonačelnikom Bosanske Gradiške Zoranom Adžićem. Razgovarali su o nizu pitanja vezano za trgovinu, poljoprivredu, proizvodnju namještaja i infrastrukturu.



(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo