19°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

10.02.2020 / 12:37 Politika - Sastanak u Bihaću

Sastanak federalnih parlamenataraca i predstavnika lokalne samouprave u USK

Sastanak federalnih parlamenataraca i predstavnika lokalne samouprave u USK
Foto: Fena / Vijesti.ba
Članovi Komisije za lokalnu samoupravu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjem su sastanku s predstavnicima kantonalne vlasti, te gradova i općina na području Unsko-sanskog kantona (USK) razgovarali o ...

... zakonodavnim okvirima za rad jedinica lokalne samouprave.

- Unsko-sanski kanton je prvi u kojem smo organizirali ovakav sastanak. Cilj nam je primarno da izmjenimo Zakon o principima lokalne samouprave i da pomognemo u drugim zakonima koji se tiču lokalne samouprave, kao što su zakoni o građevinskom zemljištu, turizmu i pripadnosti javnih prihoda. Također, razgovarali smo o Zakonu o poljoprivrednom zemljištvu i pretvorbi, odnosno o milionskim sredstvima na računima kantona koja su blokirana zbog loših zakonskih rješenja u Federalnom parlamentu - rekao je predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić, te gradonačelnici i načelnici s područja USK naduju se kako će federalni parlamentarci nakon današnjeg sastanka pokazati malo više razumijevanja i volje za potrebe i zahtjeve jedinica lokalne samouprave.

- Nadamo se da će nakon ovog sastanka federalni parlamentarci barem malo više slušati naš glas, jer je do sada bilo vrlo malo sluha. Sve što je u proteklom periodu predložio Savez općina i gradova vrlo je teško uopšte dolazilo do klupa parlamenataraca, a i ono što bi došlo bilo je praćeno velikom neizvjesnošću oko usvajanja. Bosanska Krupa je u proteklim godinama napravila značajan razvojni iskorak, međutim isključivo zahvaljujući našim vlastitim aktivnostima i naporima. Vrlo malo je sredstava stiglo s viših nivoa vlasti i zato se iskreno nadam da će današnji sastanak biti neka prekretnica u ovom odnosu - rekao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Razgovarano je o neophodnosti i niza drugih zakonskih izmjena, gdje su spomenuti i zakoni o građenju, državnoj službi, kao i pravilnici o dodjeli  financijskih sredstava.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo