3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

10.02.2020 / 12:13 BiH - Predsjednik SDA

Izetbegović: Pravna pobjeda za državu BiH i njene građane

Izetbegović: Pravna pobjeda za državu BiH i njene građane
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović čestitao je delegatima u Vijeću naroda entiteta RS zbog uspješne apelacije Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH je na osnovu apelacije sedam delegata u Vijeću naroda RS-a neustavnim proglasio član entitetskog zakona kojim je RS pokušala javno poljoprivredno zemljište prisvojiti i upisati kao državnu imovinu.

"Na temelju apelacije sedam delegata u Vijeću naroda RS, Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim član entitetskog zakona, kojim su vlasti RS pokušale prisvojiti javno poljoprivredno zemljište kao državnu imovinu.

U obrazloženju ove odluke, Ustavni sud je naveo da je ovakav zakon protivan odredbama Ustava BiH, kojim je utvrđena isključiva nadležnost države u raspolaganju državnom imovinom, uključujući i javno poljoprivredno zemljište.

Proteklih dana je u javnosti bilo puno informacija o značaju ove odluke Ustavnog suda, ali su se u tim vijestima malo ili nikako spominjala imena ljudi koji su zaslužni za nju.

Zato želim uputiti čestitke sedmorici delegata, koji su izradili i uputili ovu apelaciju, i omogućili veliku pravnu pobjedu za državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane", poručio je predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Sedam delegata u Vijeću naroda RS-a koji su uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH su Dževad Mahmutović, Džemaludin Šabanović, Muris Čirkić, Alija Tabaković, Mihnet Okić, Faruk Đozić i Ahmet Čirkić.




(Vijesti.ba)

Izdvajamo