8°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

10.02.2020 / 12:08 Muzika i Film - Najbolji film

Južnokorejci kolektivno slave Oscara

Južnokorejci kolektivno slave Oscara
Foto: AFP / Vijesti.ba
Južnokorejci danas kolektivno slave nagradu "Oskar" u kategoriji za najbolji film za ostvarenje "Parazit" režisera Bonga Jona Hoa, u vrijeme kada zemlja brine zbog epidemije virusa korona i nuklearne prijetnje iz Sjeverne Koreje.

"Možete li da vjerujete da je `Parazit` osvojio Akademijinu nagradu za najbolji film? Ispisao je novu stranicu istorije Akademije duge 92 godine", piše na naslovnoj strani najtiražniji južnokorejski list "Čosun ilbo".

Glavna opoziciona stranka Koreja slobode saopštila je da su ovo "srećne vijesti, poput dobrodošle kiše", za zemlju koja je "depresivna, u stagnaciji i očaju zbog pneumonije iz Vuhana".

Društvene mreže prepune su čestitki povodom osvojenog "Oskara", prenio je AP.

Predsjednik Mun Džae In napisao je na "Tviteru" da je ponosan na Bonga i njegove saradnike i da im je "posebno zahvalan jer su podarili hrabrost i ponos" južnokorejskom narodu "koji savladava teškoće".

Mun i njegovi savjetnici počeli su redovni sastanak aplauzom povodom Bongovog trijumfa.

Čestitke je uputio i Park Čan Vuk, istaknuti južnokrejski režiser, koga smatraju najvećim Bongovim konkurentom u domaćoj kinematografiji.

"Veliki je blagosolov raditi u istoj industriji sa osobom koja je talentovana kao što je Bong i što mogu da ga nazovem prijateljem", rekao je Park, koji je osvojio "Veliku nagradu" žirija Filmskog festivala u Kanu 2004. godine.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo