14°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

10.02.2020 / 11:21 Politika - Magazinović - Šekerinska

Članstvo u NATO-u garant sigurnosti regije

Članstvo u NATO-u garant sigurnosti regije
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Glavnog odbora i šef Kluba poslanika SDPBiH Saša Magazinović susreo se u Skoplju s potpredsjednicom Vlade i ministricom odbrane Republike Sjeverne Makedonije Radmilom Šekerinskom.

- Šekirinska je informirala Magazinovića o posljednjim dešavanjima u vezi s članstvom Republike Sjeverne Makedonije u NATO savezu, posebno o očekivanjima da će u skoro vrijeme i Španija kao posljednja država, ratifikovati sporazum. Time će Sjeverna Makedonija postati 30. članica NATO saveza - navode iz Službe za odnose s javnošću SDPBiH.   

Kako se navodi u saopćenju za javnost, u Sjevernoj Makedoniji vlada koncenzus najvažnijih političkih stranaka oko ulaska zemlje u NATO, te nepodijeljeno mišljenje da to znači jačanje nacionalne sigurnosti, jačanje sigurnosti regiona, učešće u donošenju najvažnijih odluka unutar saveza na ravnopravnoj osnovi, dodatna sigurnost za one koji investiraju u ovu državu...

Sagovornici su suglasni u ocjeni da je članstvo država regije u NATO-u garant sigurnosti ovog dijela Evrope. Zbog toga su istakli nadu da će NATO put Bosne i Hercegovine biti ubrzan u vremenu koje slijedi da bi se i Bosna i Hercegovina pridružila NATO savezu.

Osim toga, Šekerinska i Magazinović su razmijenili mišljenja o ukupnim političkim prilikama, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Sjevernoj Makedoniji posebno u kontekstu izbora koji će se održati u aprilu ove godine.

Za boravka u Skoplju Magazinović je imao susrete i s predsjednikom SDSM Zoranom Zaevom, premijerom Vlade Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, ministrom Edmondom Ademijem, poslanicima u evropskom parlamentu iz socijaldemokratske grupe, kao i predstavnicima međunarodnih fondacija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo