10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

09.02.2020 / 18:46 Regija - Ministar Bošković

Crna Gora u svakom trenutku može računati na podršku NATO-a

Crna Gora u svakom trenutku može računati na podršku NATO-a
Predrag Bošković / Vijesti.ba
Sve ovo što se događa u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti preraslo je u politički obračun sa državom i njenim suverenim pravom da uređuje unutrašnja pitanja, kazao je u intervjuu za Pobjedu ministar odbrane Predrag Bošković.

On poručuje da je uprkos tome, Vlada odlučna u namjeri da neće tolerisati eskalaciju protesta i bilo koju vrstu sukoba.

Bošković kaže da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna.

"Nadležni resori, a tu se prije svega mislim na Upravu policije i njene pripadnike, svakodnevno prate dešavanja i učiniće sve kako bi se svaki građanin, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili političku pripadnost osjećao bezbjedno i svoje dnevne aktivnosti obavljao nesmetano. Shodno tome, aktuelna situacijau zemlji ne zahtijeva angažovanje pripadnika Vojske Crne Gore, koja obavlja svoje redovne mirnodopske aktivnosti", naveo je Bošković, prenosi RTCG.

Na pitanja da li su sa partnerima u NATO razgovarali o situaciji u Crnoj Gori, Bošković je rekao da sa njima razgovaraju u kontinuitetu o svim izazovima kad je Crna Gora u pitanju.

Bošković je kazao da svjedočimo nezapamćenoj, veoma intenzivnoj kampanji napada na Crnu Goru od Srbije sa svih nivoa podržane radikalnim elementima na političkoj i vjerskoj sceni Crne Gore.

"I iz tog razloga smo stručnu tj. ekspertsku podršku zatražili od naših partnera, a sa ciljem jačanja nacionalnih kapaciteta za prepoznavanje i razumijevanje prijetnji, a zatim i za efikasnije suočavanje i odvraćanje istih", rekao je Bopković.

On je objasnio da su od eksperata iz NATO zemalja, koji su upoznati sa dešavanjima u Crnoj Gori, kao i sa veoma intenzivnom kampanjom dezinformisanja koja se vodi protiv države, dobili veoma korisne savjete i smjernice koji im pomoći u jačanju institucionalnih kapaciteta za suočavanje sa hibridnim prijetnjama, kao i prilikom izrade potrebnog pravnog okvira u toj oblasti.

"Tom prilikom eksperti su pozitivno ocijenili proaktivan pristup koji crnogorska Vlada ima prema ovom pitanju i naglasili da Crna Gora kao punopravna i ravnopravna članica Alijanse u svakom trenutku može računati na podršku zemalja članica NATO-a, a u skladu sa temeljnim principom solidarnosti na kojem počiva savezništvo", naveo je Bošković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo