9°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

08.02.2020 / 15:43 Svijet - Nakon političke krize

Prijevremeni parlamentarni izbori sutra u Azerbejdžanu

Prijevremeni parlamentarni izbori sutra u Azerbejdžanu
Foto: CIK Azerbejdžan

Predsjedavajući Centralne izbore komisije (CIK) Azerbejdžana Mazahir Panahov kazao je na današnjoj pres-konferenciji u Bakuu da će 5.329.460 birača imati pravo glasa na sutrašnjim prijevremenim parlamentarnim izborima u toj zemlji, javlja novinarka Fene.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev izdao je naredbu o raspuštanju parlamenta 5. decembra prošle godine, a parlament je to gotovo jednoglasno zatražio od njega nakon što je premijer podnio ostavku.

Oko 1.314 parlamentarnih kandidata učestvuje na vanrednim parlamentarnim izborima u Azerbejdžanu, dok se za učestvovanje na parlamentarnim izborima prijavila ukupno 2.431 osoba.

Stranka koja ima najveći broj kandidata na izborima za parlament u Azerbejdžanu je Nova stranka Azerbejdžana (NAP), potvrdio je Panahov, dodajući da su 122 kandidata te stranke.

Stranka Musavat (ravnopravnost) ima 23 parlamentarna kandidata, stranka Umid (nada) - 19 kandidata, Stranka azerbejdžanskog narodnog fronta - 13 kandidata, a Ujedinjena azerbejdžanska stranka - 12 kandidata.

Za prijevremene izbore akreditirano gotovo 90.000 lokalnih promatrača, a Panahov je napomenuo da je broj međunarodnih promatrača koji su prošli akreditaciju 883. Oni predstavljaju 59 međunarodnih organizacija iz 58 država te predsjedavajući naglašava da je cilj osigurati prije svega transparentnost izbornog procesa.

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji čine delegatkinja Doma naroda Lidija Bradara (HDZ) i poslanik Predstavničkog doma Predrag Kožul (HDZ), također su u misiji posmatranja prijevremenih izbora za Parlament Republike Azerbejdžan.

Bradara i Kožul, koji u Baku putuju na poziv Parlamenta Republike Azerbajdžan, obići će nekoliko glasačkih mjesta, pratiti glasanje, te dati ocjenu o procesu prijevremenih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Oko 6.200 ljudi prvi će imati pravo glasa u Azerbejdžanu, a predsjedavajući CIK-a kaže da najstarija glasačica ima 126 godina, ime joj je Allahverdiyeva Samargand, a najstariji muški birač je Ahmadov Shahverdi koji ima 108 godina. Otprilike 99 birača navršit će 18 godina na dan glasanja.

Gotovo 200 stranih novinara iz 132 medija akreditirano je za praćenje izbora.

Izborna kampanja počela je 17. januara, a danas je na snazi prdeizborna šutanja.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo