6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

08.02.2020 / 14:00 Obrazovanje - 43.godišnjica postojanja

Na mostarskom Univerzitetu 'Džemal Bijedić' promoviran 681 diplomanat

Na mostarskom Univerzitetu 'Džemal Bijedić' promoviran 681 diplomanat
Foto: FENA - Vijesti.ba

U sklopu obilježavanja 43. godišnjice postojanja i rada Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, u subotu je upriličena svečana promocija i dodjela diploma Univerziteta u 2019. godini.

U 2019. godini na Univerzitetu je diplomiralo ukupno 681 studenata i studentica, od čega je 522 na prvom ciklusu, a 159 na drugom ciklusu.

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru Elvir Zlomušica je u povodu svečane dodjele diploma izjavio kako je ovo važan trenutak za sve diplomante, njihove roditelje, prijatelje, ali i sve djelatnike Univerziteta.

-Svečanom dodjelom diplome završit će se još jedan od ciklusa u vašem obrazovanju. Iskreno se nadamo da s ovim činom neće prekinuti veza s Univerzitetom, te da ćete ostati vezani kao studenti drugog ciklusa, doktorskog studija ili kao partneri na različitim projektima - istaknuo je rektor Zlomušica.

Rektor je diplomantima poželio da što prije pronađu posao u struci te na najbolji način koriste znanja  i vještine koja su stekli na spomenutom Univerzitetu kako bi doprinijeli cjelokupnoj zajednici.

-Diplomanti mi danas slavimo vaš uspjeh. U trenutku kada svečano postajete nosioci akademskih titula poručio bi vam da budete ponosni na sebe i na svoj ostvareni uspjeh. Završetkom studija ulazite u novi svijet koji je opterećen mnogim nedoumicama i izazovima. Vi ste generacija koja može napraviti značajne promjene za bh. društvo. Budite dobri ljudi!- poručio je rektor Zlomušica.

Povodom manifestacije obilježavanja 43. godine od osnivanja Univeruziteta, rektor je ocijenio kako Univerzitet mora pratiti europske standarde kako bi bio još uspješnija, efikasnija i transparentnija institucija.

Inače, u protekloj godini u izdanju Univerziteta objavljeno je devet monografskih i sedam serijskih publikacija, te dvije brošure, odnosno Vodič za odlazne studente, tiskan na bosanskom jeziku i Vodič za dolazne studente, tiskan na engleskom jeziku.

Program obilježavanja 43. godišnjice Univerziteta traje do 14. veljače, a sljedeći događaj zakazan je za ponedjeljak, 11. veljače u 19.30, kada će biti upriličena izložba slika u vlasništvu galerije Univerziteta, u Centru za kulturu, zatim Svečana akademija Univerziteta koja će se održati u srijedu, 12. veljače.

U sklopu proslave ovog značajnog jubileja održat će se i prezentacija znanstveno istraživačkih te prezentacija međunarodnih projekata.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo