9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

07.02.2020 / 23:23 Regija - Aljbin Kurti

Nakon oslobođenja Kosova od Srbije, i Srbija bi se oslobodila Kosova

Nakon oslobođenja Kosova od Srbije, i Srbija bi se oslobodila Kosova
Aljbin Kurti / Vijesti.ba
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je da će taksu od sto posto zamijeniti principom reciprociteta, jer je to, kako je rekao, princip zdravih odnosa između dvije države.

"Mi ćemo ukinuti taksu time što ćemo je zamijeniti principom reciprociteta. Pobijedili smo na izborima sa tim stavom i taj stav je danas dio sporazuma između Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova. Čim budemo razmotrili sve elemente tog reciprociteta, mi ćemo ga uspostaviti i tada naravno da ćemo ukinuti taksu“, kazao je Kurti za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje kako će izgledati najavljeni puni reciprocitet na političkom, ekonomskom i trgovinskom planu on je rekao da to treba da bude potpuna uzajamnost što se tiče obostranih odnosa, jer princip reciprociteta jeste princip zdravih odnosa između država.

"Na primjer, mi smatramo da nije u redu da naša roba kad ide u Srbiju, kad mi budemo izvozili našu robu tamo, da se ne priznaje nijedan dokument zbog toga što piše Republika Kosovo", kazao je Kurti ističući da će svaka od smetnji koje postavlja Srbija biti uzvraćena istom mjerom od Kosova.

"Ovo su veoma važne stvari za život i albanskog i srpskog naroda, za život svih građana i treba da mi, kao političari, kao institucije, kao vlade, da pomažemo našim ljudima", kazao je on.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da princip reciprociteta Kosovo ne može da uvede 'jer Beograd Kosovo ne smatra državom', Kurti je rekao da "mi smatramo Kosovo državom".

"Kosovo je država već skoro dvanaest godina.I SAD i dvadeset dvije države Evropske zajednice priznaju Republiku Kosovo. Mislim da je naša nezavisna država realnost koju treba da priznaje i Srbija. Ustav Srbije je veoma star, mislim da bi trebao da se promijeni, ali mi to ne možemo", kaže on.

Kurti kaže da će se u dijalogu koordinisati sa predsjednikom Hašimom Tačijem, ali da će pregovore voditi on, pošto Ustav Kosova i odluka Ustavnog suda zahtjeva da premijer vodi razgovore i pregovore.

"Ja neću isključiti našeg predsjednika, on je veoma važan element naše spoljne politike, ali ne može više da kreira spoljnu politiku kao što je to bio slučaj u zadnje dvije godine", kaže kosovski premijer.

Upitan kako vidi konačni sporazum sa Srbijom, Kurti kaže da Srbija treba da prizna Republiku Kosovo.

"Nezavisno Kosovo je realnost i mislim da što prije Srbija prizna ovu realnost, to bolje i za Srbiju i za Kosovo. S druge strane mislim da se Srbija treba suočiti sa svojom prošlošću jer bez toga nije moguće sa srbijansko društvo krene evropskim integracijama i da uspostavimo dugoročni mir i stabilnost u regionu. Sad, možda se odugovlači koliko god želimo, ali ja ne mogu da zamislim nekakav drugi scenario gdje Srbija ne bi priznala Kosovo i na taj način poslije oslobođenja Kosova od Srbije dobili bi najzad i oslobođenje Srbije od Kosova".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo