9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

07.02.2020 / 13:10 Politika - Posjeta Brčko distriktu

Košarac: Afirmirati saradnju vlada entiteta i Brčko distrikta BiH

Košarac: Afirmirati saradnju vlada entiteta i Brčko distrikta BiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas, tokom posjete Brčko distriktu BiH, da želi afirmirati saradnju entitetskih ministara i, uvažavajući specifičan status Brčko distrikta, s koordinatorom Brčko distrikt....

... u Vijeću ministara BiH, smatrajući da je to dobar format saradnje.

- Kao što znate i sam predsjedavajući Tegeltija je najavio visok stepen koordinacije sa nižim nivoima vlasti, prije svega vladama entiteta i Distrikta Brčko BiH. Iz tog razloga, na matrici takve politike Savjeta ministara, ne preostaje ništa drugo nego da zajedno radimo i da imamo periodične radne sastanke – rekao je ministar Košarac, nakon sastanka s gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem i članovima Vlade Brčko distrikta.

Gradonačelnik Milić je izjavio da je današnji sastanak bio konsultativno-radnog karaktera te da su na njemu članovi Vlade Brčko distrikta BiH imali priliku upoznati se sa prioritetima i metodologijom rada Vijeća ministara.

Milić je naglasio da je riječ o potpuno novom pristupu Vijeća ministara koji ide ka tome da afirmiše poziciju Brčko distrikta i ostalih nižih nivoa vlasti a idući za tim da odluke koje budu donesene na nivou Vijeća ministara odražavaju potrebe ljudi na terenu.

-Mi nismo u dovoljnoj mjeri koristili prisustvo našeg koordinatora u Sarajevu. Dakle, on je statutom ustanovljen organ uprave koji ima stalno prisustvo u Savjetu ministara. Siguran sam da uz ovakav pristup i naše opredjeljenje ta poziciju u Savjetu ministara može omogućiti bolju zaštitu interesa Distrikta - izjavio je gradonačelnik Milić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo