8°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

07.02.2020 / 11:46 BiH - Dobre vijesti za Hercegovinu

Mostarska bolnica nabavila vrijednu opremu, pacijenti više neće ići vani na preglede

Mostarska bolnica nabavila vrijednu opremu, pacijenti više neće ići vani na preglede
Foto: FENA - Vijesti.ba

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar u petak je na Klinici za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu krenula s ERCP pretragama, a riječ je o retrogradnoj koledokopankreatografiji, odnosno dijagnostičkoj pretrazi koja se sastoji...

 ...od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage žučnih vodova i vodova gušterače.

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić kazao kako su ove ERCP pretrage nešto što je mostarskoj bolnici dugo falilo u gastroenterologiji.

- To je jako važna pretraga zbog koje su naši pacijenti odlazili na druge adrese, od Zagreba, Sarajeva i Splita do Nove Bile, gdje su uspješno dobivali tu uslugu, ali sada će sve to moći dobiti i u SKB-u Mostar. Nabavili smo kompletnu opremu čak i prije šest, sedam mjeseci, ali zbog nekih tehničkih razloga sve to nismo mogli pokrenuti dosad - objasnio je Kvesić.

Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda kazao je kako je ovo veliki događaj za Klinički odjel za gastroenterologiju SKB-a Mostar.

- Danas ćemo početi raditi ovom sofisticiranom metodom za koju je proces edukacije bio malo duži nego za one klasične metode koje smo mi dosad radili. Siguran sam kako će nazočnost pročelnika Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog bolničkog centra Split Željka Puljiza uvelike pomoći pri usavršavanju naših mladih kadrova. Meni kao voditelju i svim uposlenicima Odjela ovo je važan događaj u razvoju navedene klinike - istaknuo je Bevanda.

Kazao je kako se ova metoda može koristiti i u dijagnostičkom i terapijskom smislu kada postoje problemi na razini žučnih i gušteračnih vodova.

- Ona je jako teška i za liječnike i za pacijente, ali korist koju imamo od ove metode neusporedivo ide na stranu njezinom učinku i značaju u medicini. S ovim načinom izbjeći ćemo mnoge operativne zahvate koje bi inače morali raditi da ne postoji ERCP pretraga i to je velika korist za naše pacijente - kazao je Bevanda.

Dodao je kako se uvođenjem ERCP pretraga Sveučilišna klinička bolnica Mostar uzdiže na ljestvici izvrsnosti.

- Ovo je iskorak za naš Odjel, Kliniku i kompletnu mostarsku bolnicu kojim ćemo uvelike kompletirati sve pretrage iz gastroenterologije što će, osim pacijentima i ugledu bolnice, doprinijeti i zdravstvenom zavodu koji više neće morati izdvajati novac za pretrage u drugim centrima. Isto tako, navedena metoda bit će od velike koristi i našim studentima koji će uživo u praksi vidjeti što znači ta pretraga i njezin učinak - istaknuo je Bevanda.

Pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC-a Split Željko Puljiz istaknuo je kako je uvođenje ERCP metode nedostajalo SKB-u Mostar da bude na europskoj razini.

- Prostori koji su pripremljeni za izvođenje ove procedure u mostarskoj bolnici puno su bolji nego u KBC-u Split, a za omogućavanje i stvaranje takvih uvjeta potreban je jako dobar menadžment. Metoda je komplicirana, ali mislim da će liječnici u vrlo kratkom razdoblju moći sami početi izvoditi jednostavnije podprocedure - kazao je Puljiz.

Dodao je kako će se ovom metodom u kombinaciji rendgena i endoskopije prikazivati žučni vodovi.

- Mi te žučne vodove možemo prikazati i magnetnom rezonancom, ali to nije toliko kvalitetno kao ERCP-om. Ako treba izvršiti terapijski postupak kao što je vađenje kamenca, uzimanje uzorka da vidimo je li bolest maligna ili dobroćudna, ako treba staviti stentove, bez ERCP-a to ne možemo raditi. Na taj način bolesnicima u akutnoj fazi bolesti, kada imaju kompleksna septična stanja gdje je smrtnost prilično visoka, pomažemo izaći iz te situacije da bi se zatim kirurški ili na neki drugi način bolest potpuno definirala - istaknuo je Puljiz.

Naveo je kako jedna prosječna procedura ERCP pretrage, kojih ima od jednostavnijih do složenijih, iznosi oko 3 000 eura.

Predstojnica Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu Monika Tomić dodala je kako je navedena klinika uz stručno mentorstvo pročelnika Puljiza educirala tim koji će provoditi ERCP pretrage, te zaželjela sreću svima u obavljanju svojih zadataka.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo