0°C
Mostar 3°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C
Powered by Dark Sky

07.02.2020 / 10:35 Regija - Evropski komesar

Varheji: Nema EU za Srbiju bez dobrih odnosa sa susjedima

Varheji: Nema EU za Srbiju bez dobrih odnosa sa susjedima
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je danas da Srbija ne može da postane članica Evropske unije dok ne bude imala funkcionalnu tržišnu ekonomiju i dok ne bude imala dobrosusjedske odnose sa svima u regionu, uključujući i Kosovo.

U intervjuu televiziji Prva, Varheji je na pitanje šta to konkretno znači u slučaju Kosova rekao da to mora da bude "dugoročno mirno rješenje".

"Na akterima je da odluče šta će to biti. Treba da sjednu za zajednički sto i formulišu rješenja. Ja razumijem da je to osjetljivo pitanje a da takse koje je uvelo Kosovo blokiraju nastavak pregovora", rekao je on.

Varheji je rekao da je Srbija jedan od favorita za priključenje Evropskoj uniji i da je na njenoj Vladi da odluči da li će pregovore da nastavi na dosadašnji način otvaranjem poglavlja ili će prihvatiti novu metodologiju koja predviđa prilagođavanje kroz ispunjavanje klastera.

On nije želio da kaže svoj stav o tome šta bi bilo bolje za Srbiju.

"Srbija nije obavezna da se priključi novoj metodologiji, jer je već odmakla u pregovorima. To je na srpskoj Vladi da odluči. Brojni su elementi koji se moraju uzeti u obzir", rekao je on.

Govoreći o sastanku sa srpskom opozicijom u četvrtak u Beogradu, Varheji je rekao da im je prenio stav da je potrebno da svi politički akteri budu u parlamentu.

"Poruka opoziciji je da stvori zajednički minimum i da učestvuje na izborima kako bi bila dio parlamenta", rekao je on i dodao da je vidio određenu otvorenost kod nekih sagovornika i pozitivne tendencije po pitanju međustranačkog dijaloga, za koji se nada da će se nastaviti.(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo