6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

06.02.2020 / 20:00 Regija - Amir Duranović

Napad na Kandić utišavanje glasa koji poziva na suočavanje s prošlosti

Napad na Kandić utišavanje glasa koji poziva na suočavanje s prošlosti

Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke napali su fizički sinoć u Beogradu aktiviste i borce za ljudska prava prije početka promocije trotomne knjige o negiranju genocida u Srebrenici čiji je autor lider radikala i haški osuđenik Vojislav Šešelj.

Aktivisti i simpatizeri radikala su napali šestoro aktivista nevladinih organizacija Fonda za humanitarno pravo (FHP), Foruma ZFD i Inicijative mladih za ljudska prava, četiri žene i dva muškarca, grubo ih gurali, bacali na pod i izbacili napolje iz opštinskih prostorija uz vrijeđanja, psovke i pogrde.

"Napad na aktiviste Fonda za humanitarno pravo u Beogradu pokazatelj je, kako to već godinama imamo priliku vidjeti, čuti i osjetiti, problema sa kojima se naša društva nose već decenijama. Nakon zločina, etničkog čišćenja i genocida, imamo nosioce tih politika koji otvoreno negiraju zločine i genocid, a paralelno s tim pokušavaju utišati svaki glas koji poziva na suočavanje s prošlošću", kazao je za Vijesti.ba Amir Duranović profesor historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i voditelj Centra za historijska istraživanja pri ovom fakultetu.

Profesor Duranović podsjeća da se ovdje radi o napadu od strane simpatizera osuđenog ratnog zločinca koji danas sjedi u skupštinskim klupama Srbije.

"Ne treba, u tom kontekstu, zaboraviti da su napadači na Natašu Kandić i njene saradnike i osuđeni ratni zločinci, a njihove aktivnosti spadaju u završnu fazu provođenja genocidne politike - negaciju genocida - kakav je slučaj sa knjigom koja je promovirana u Beogradu", ističe Duranović.

Dodaje i kako je suočavanje s prošlošću težak proces.

"Suočavanje s prošlošću je dugotrajan i mukotrpan proces, prisutan i u drugim dijelovima svijeta, ali proces koji zahtijeva preobražaj domaćih politika, kao i drugačiji pristup međunarodnih aktera, čija posmatračka funkcija i poslovična zabrinutost do sada nije dala značajnije rezultate", mišljenja je on.

Profesor Duranović je podsjetio i da su zastupnici u Parlamentu BiH nedavno odbili usvojiti zakone koji zabranjuju veličanje i negiranje zločina.

"Prije nekoliko dana smo u Bosni i Hercegovini imali situaciju da je u parlamentarnim klupama odbijena inicijativa o donošenju zakona o sprječavanju negiranja genocida pa nakon takvih situacija, gotovo da više ni ne čude napadi na nosioce glasa razuma i poziva na suočavanje s prošlošću", kaže naš sagovornik.

Sve navedeno pokazatelj je i dodatni argument tvrdnji da smo kao društvo, odnosno, društva, još uvijek daleko od ozbiljnih promjena, zaključio je profesor Amir Duranović.

H.LJ.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo