3°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

06.02.2020 / 18:21 BiH - Ministar sigurnosti BiH

Radončić o upozorenju USAID: BiH je već sve ispunila

Radončić o upozorenju USAID: BiH je već sve ispunila
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić odbacio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) tvrdnje zamjenice direktora USAID-a (Američka agencija za razvoj) Bonnie Glick, u kojima je za RSE kazala da "ukoliko se....

...BiH ne pozabavi pitanjem trgovine ljudima i ne zaustavi dalje padanje na listi, postoji opasnost od povlačenja sredstava SAD-a iz zemlje".

"Novo Vijeće ministara je uradilo, zaista, sve u spektakularno kratkom vremenu i uradićemo još više. I ja sam zaista optimista da će se svi argumenti sagledati koji idu u korist Bosne i Hercegovine", izjavio je Fahrudin Radončić.

"To bi bila tragična odluka po Bosnu i Hercegovinu, kažem vam", izjavio je Radončić za RSE.

"Mi smo kao Vijeće ministara, i da budem iskren, ja kao ministar, već na prvoj sjednici Vijeća ministara stavili i usvojili, zahvaljujući našim kolegama, Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima. To je strateški dokument koji nam pomaže da ne padnemo sa liste B na listu C. Također, molili smo, i zahvaljujući državnoj tužiteljici, reaktivirana je Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i ona počinje sa punim kapacitetom da radi. I treći uslov, objedinjavanje sredstava. Već se radi da se sredstva koja su u civilnim poslovima i Ministarstvu sigurnosti objedine i daju nevladinom sektoru i drugima za zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima. Također smo usvojili i Strategiju za integralno upravljanje granicom, a posebna je stvar da sada radimo i već je 28 naših, pravosudno-sudskih institucija napravilo timove sa četrdesetak tužilaca i policajaca koji su mreža, prava mreža protiv trgovine ljudima", poručio je Radončić.

Ministar sigurnosti BiH je rekao kako se radi o strateškom dokumentu koji Bosni i Hercegovini pomaže da "ne padne sa liste B na listu C".

"Također, zahvaljujući državnoj tužiteljici reaktivirana je udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i ona počinje sa punim kapacitetom da radi. I treći uslov, objedinjavanje sredstava, već se radi da se sredstva koja su u civilnim poslovima i ministarstvu sigurnosti objedine i daju nevladinom sektoru i drugima za zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima Također smo usvojili i Strategiju za integralno upravljanje granicom, a posebna je stvar da sada radimo i već je 28 naših, pravosudno-sudskih institucija napravilo timove sa četrdesetak tužilaca i policajaca koji su mreža, prava mreža protiv trgovine ljudima", rekao je Radončić.

Zamjenica direktora USAID-a Bonnie Glick je 5. februara u intervjuu za RSE rekla kako "SAD i predsjednik Trump (Donald) koncept trgovine ljudima uzimaju kao jako ozbiljan problem".

"Prošlog mjeseca izdao je izvršnu naredbu u vezi s tim. To utiče i na rad USAID-a ukupno i USAID-a u Bosni i Hercegovini. Oni se moraju koncentrirati na dominaciju trgovine ljudima. BiH je bila zemlja gdje to nije bio problem, ali tokom vremena, vidjeli smo pogoršanje situacije u posvećenosti vlasti da zaustave trgovinu ljudima. To je moralno korozivno okruženje gdje vlasti ne zastupaju sopstvene ljude, ali ni druge koji su žrtve trgovine ljudima kroz ovu zemlju", kazala je Glick.

Intervju sa Fahrudinom Radončićem, ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine, će biti emitovan u subotu (8. februar), u emisiji TV Liberty.




(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo