8°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

06.02.2020 / 16:32 Politika - Postupak okončan

OHR: Sudovi u SAD su potvrdili imunitet OHR-a

OHR: Sudovi u SAD su potvrdili imunitet OHR-a
Foto: Vijesti.ba
Tri suda su razmatrala pitanje imuniteta OHR-a, savezni okružni sud, žalbeni sud, te Vrhovni sud SAD-a. Sva tri suda su potvrdila imunitet OHR-a od sudskog gonjenja u Sjedinjenim Američkim Državama, navode iz OHR-a.

Mediji su jučer objavili kako je Vrhovni sud SAD prihvatio u razmatranje tužbu Zorana Žuže, koga je visoki predstavnik u BiH smijenio i, po navidima ovih medija, oduzeo mu građanska i politička prava.

To, navodi se, može postati ozbiljan presedan i za druga pitanja diplomatske zaštite od progona.

Žužin advokat Džon Vintorp rekao je da OHR pred američkim sudovima nije uspio proći ovaj test imuniteta od progona.

"Taj neuspjeh sada je dio službene sudske evidencije američkog pravosuđa i OHR ga ne može izbrisati", istakao je Vintorp za Večernji list.

On je dodao da je ovaj slučaj dospio do američkog Vrhovnog suda, nakon što se OHR pred nižim sudovima uspio odbraniti imunitetom od odgovornosti za teška kršenja osnovnih ljudskih prava, iako su smijenili Žužu kao jednog od stotine drugih zvaničnika na osnovu slobodne procjene, bez sudske odluke ili bilo kakvog drugog procesa.

Vintorp je naglasio da je OHR svjestan da američki sudovi nisu nimalo naklonjeni njegovom zahtjevu za imunitet, zbog čega je OHR posljednjih godina odlučio da ne donosi političke odluke u BiH, da to ne bi pokrenulo štetne parnice u SAD.

On posebno osporava bonska ovlaštenja, tvrdeći da ne postoje i da su izmišljena.

"Bonska ovlaštenja ne nalaze pravnu osnovu u Dejtonskom mirovnom sporazumu", tvrdi Vintorp i smatra da bi odluka Vrhovnog suda, ali i otvaranje mogućnosti odgovornosti zemalja članica Vijeć za implementaciju mira (PIC) mogli da stvore presedan u SAD.

Žuža: Veliki posao

Žuža, koga je smijenio visoki predstavnik Pedi Ešdaun sa funkcije šefa kabineta predsjednika parlamenta Republike Srpske, rekao je da je napravljen veliki posao činjenicom da je slučaj dospio pred američki Vrhovni sud, a da je posebno značajno to što nijedan sud u SAD nije osporio kršenje ljudskih prava.

On je naveo da OHR nema pravnog ni činjeničnog osnova za donošenje takvih odluka, te da su se posebno zapleli kada su PIK, odnosno zemlje koje ga čine, uveli kao suodgovorne. Žuža je istakao da je PIC imaginarna međunarodna organizacija i dodao da nema prepreka da se te zemlje sada tuže pojedinačno. On smatra da je ohrabrujuće što se u Republici Srpskoj pripremaju zakoni kojim bi se pomoglo ljudima koje je kaznio OHR.

Stav OHR-a

Na naš upit za komentar, iz OHR-a su odgovorili:

„Ovaj sudski postupak je okončan. Sudovi su prepoznali i potvrdili imunitet Ureda visokog predstavnika u Sjedinjenim Državama. Tužba g. Žuže je odbačena. Tri suda su razmatrala pitanje imuniteta OHR-a, savezni okružni sud, žalbeni sud, te Vrhovni sud SAD-a. Sva tri suda su potvrdila imunitet OHR-a od sudskog gonjenja u Sjedinjenim Američkim Državama", navode iz OHR-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo