13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

06.02.2020 / 14:35 Politika - Staša Košarac

BiH se treba pripremati za IPARD sredstva za poljoprivredu

BiH se treba pripremati za IPARD sredstva za poljoprivredu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je na pres-konferenciji nakon sjednice Vijeća ministara BiH kazao da je danas razmatrana i usvojena Informacija o unapređenju kapaciteta poljoprivrednih savjetodavnih službi u BiH.

- Procjenjujemo da BiH ima svoju razvojnu šansu u domenu razvoja poljoprivrede i s tog aspekta smatramo vrlo značajnim činjenicu da treba razvijati savjetodavne službe s obzirom na činjenicu da se BiH treba pripremati za IPARD sredstva koja su veoma važna za razvoj poljoprivrede - naveo je ministar Košarac.

Dodao je da su stoga razgovarali danas o proširenju kapaciteta savjetodavnih službi, jer statistika pokazuje da u zemljama Evropske unije na jednog savjetodavca dođe 50 do 60 poljoprivrednika.

- Kod nas, nažalost, dođe na jednog savjetodavca blizu 800 do 900 poljoprivrednika. Smatramo da naše službe u entitetima i Distriktu Brčko imaju svoje kapacitete, ali da i s tog aspekta moramo definitivno koristiti druga, nedostajuća sredstva kako bismo savjetodavne službe u poljoprivrednom sektoru mogli da koristimo na najbolji mogući način, kako bi poljoprivrednu zajednicu u BiH spremili da na kvalitetan način mogu da budu spremni za IPARD sredstva - kazao je Košarac.            

Napomenuo je da se procjena u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Vijeću ministara BiH odnosi na činjenicu da je neophodno zakonsku legislativu približiti evropskim pravnim stečevinama te će u tom pravcu i djelovati, zajedno sa entitetskim ministarstvima i pododborom za poljoprivredu u Distriktu Brčko.

Košarac navodi da će Ministarstvo, u skladu sa Zakonom o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju, nastojati da vrši koordinaciju savjetodavnih tijela.

- Smatramo da ih trebamo hrabriti i da je u tom kontekstu neophodno da se što prije, kroz promjenu legislative i jačanje savjetodavnih tijela u BiH, približimo korištenju IPARD sredstava za razvoj poljoprivrede - naveo je ministar Košarac.

Po njegovim riječima, jučer je razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH i "oko 21 milion eura će biti u ovoj godini na raspolaganju poljoprivrednom sektoru u BiH“.

- S tog aspekta govorimo o značaju poljoprivredne djelatnosti kao, možda, jednog od top sektora u BiH - kazao je Košarac.



Raditi nezaustavljivo ka članstvu BiH u Evropskoj uniji

Naše je opredjeljenje da radimo nezaustavljivo kada je u pitanju jasno definisani spoljnopolitički cilj Bosne i Hercegovine, a to je članstvo BiH u Evropskoj uniji - kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na pres-konferenciji nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Vijeće ministara BiH počelo raditi na 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a sada i u kontekstu prijedloga nove metodologije, kazao je da su na radno-konsultativnom dijelu sjednice Vijeća ministara BiH govorili o tim pitanjima.

Dodao je da će to najozbiljnije shvatiti i „svaki od resornih ministara će dobiti obavezu da o tim pitanjima napravi akcioni plan u vezi s tim“.

Napomenuo je da će o novim pristupima govoriti na sjednici Vijeća ministara 20. februara.  

Evropska komisija jučer je usvojila prijedlog nove metodologije pregovora o pristupanju.

- Cijeli proces mora da bude kredibilniji, predvidljiviji, dinamičniji i više politički - izjavio je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, predstavljajući prijedlog Komisije na konferenciji za novinare.

Objasnio je da je svrha prijedloga da ponovo uspostavi vjerodostojnu evropsku perspektivu zapadnog Balkana. Najvažniji aspekti dokumenta uključuju grupisanje pregovaračkih poglavlja u klastere prema tematskim oblastima, mogućnost nagrađivanja procesa reformi sa više sredstava i postupnim uvođenje kandidata u pojedinačne politike EU, ali i sankcionisanje nedostatka napretka zaustavljanjem pregovora u određenim oblastima, ili, u najozbiljnijim slučajevima, potpunu obustavu pregovora.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo