17°C
Mostar 22°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

05.02.2020 / 22:41 Svijet - Ostaje predsjednik

Ništa od opoziva: Senat podržao Donalda Trumpa

Ništa od opoziva: Senat podržao Donalda Trumpa
Donald Trump / Vijesti.ba
Američki Senat glasao je danas o opozivu predsjednika Donalda Trumpa. Kao što se i očekivalo Senat koji je pod kontrolom Republikanaca, odbio je sve optužbe, što znači da će Donald Trump ostati predsjednik SAD.

Po prvoj tački optužnice 52 zastupnika su glasala da nije kriv,  a 48 zastupnika Trumpa je proglasilo krivim. Prva tačka ga je teretila za zloupotrebu ovlasti.

Nakon ove tačke pristupilo se glasanju po drugoj tački optužnice o ometanju Kongresa. I ona je odbijena većinskom voljom republikanaca. Da je kriv glasalo je 47 senatora, a da je nevin glasalo je 53.

Nedugo nakon odluke Senata Trump se oglasio na Twitteru. Osim komičnog video snimka, samo je napisao:

- Izdat ću zvanično saopćenje u srijedu iz Bijele kuće kako bi prodiskutirali pobjedu države zbog prevare od opoziva.

Video možete pogledati ispod:Podsjetimo, Trumpa se optuživalo da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da otvori istragu o protukandidatu Bidenu, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu. S druge strane, Trump bivšeg američkog potpredsjednika Bidena, potencijalnog protukandidata na izborima, optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo