18°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

05.02.2020 / 21:45 Regija - Promocija "knjige"

Šešelj u Beogradu veličao genocid, radikali napali aktiviste

Šešelj u Beogradu veličao genocid, radikali napali aktiviste
Foto: Radio Slobodna Evropa
Članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke napali su večeras fizički aktiviste nevladinih organizacija prije početka promocije knjiga lidera radikala i haškog osuđenika Vojislava Šešelja u zgradi Opštine Stari grad Beogradu.

Aktivisti Fonda za humanitarno pravo (FHP), Foruma ZFD i Inicijative mladih za ljudska prava došli su na promociju Šešeljevih knjiga sa namjerom da joj prisustvuju i da prisutnima podijele Dosije FHP-a “Zločini nad Hrvatima u Vojvodini”.

Aktivisti i simpatizeri radikala su napali šestoro aktivista nevladinih organizacija, četiri žene i dva muškarca, grubo ih gurali, bacali na pod i izbacili napolje iz opštinskih prostorija uz vrijeđanja, psovke i pogrde.

U svečanoj sali Opštine Stari Grad, danas u održala se promocija trotomne knjige Vojislava Šešelja o negiranju genocida u Srebrenici.

„Ušli smo u u hol, počeli su da nas bacaju, guraju, psuju… Oborili su Natašu Kandić, i mene su oborili, izbacili su nas napolje. Nikakvo opštinsko obezbjeđenje nismo vidjeli, nikakvu policiju. U jednom trenutku je došao Šešelj i rekao da nas izbace“, ispričala je agenciji Beta Nataša Govedarica, direktorka beogradske kancelarije nemačke organizacije Forum ZFD.

Nekada je bilo moguće otići na tribine koje su organizovali pristalice Ratka Mladića, razne ekstremističke desničarske organizacije. Ni tada nismo bili dobro primljeni ali nije bilo nikakvog nasilja. A ovo večeras je skup u zgradi jedne institucije. Oni su bili u stanju da nas nekoliko zgaze. Šešeljeva naredba je bila da nas izbace napolje. Gurali su nas, nas nekoliko je popadalo. Da je bila drugačija naredba, ko zna šta bi se desilo“, ispričala je agenciji Beta Nataša Kandić iz FHP-a.

Ona je ocijenila da i ovaj slučaj, kao i brojni drugi u posljednje vrijeme, pokazuju da ekstremisti više nemaju nikakve kočnice i da osjećaju da mogu neistomišljenicima da rade što god žele.

„Kao da ne postoji zakon. Zgrada opštine je javni objekat, nemaju pravo da nekoga tuku, udaraju, bacaju na pod“, navela je Nataša Kandić.

Nataša Govedarica je ocijenila da je večerašnja promocija Šešeljevih knjiga zapravo „negiranje genocida u pseudonaučnoj formi uz potpis ratnog zločinca Vojislava Šešelja u centru Beograda, u prostorijama finansiranim sredstvima građana“.

„To je potvrda kontinuiteta nacionalističke politike koju je Srbija vodila ratovima i poslije njih“, poručila je ona.

Vojislav Šešelj je u Hagu osuđen na deset godina robije, između ostalog i zbog zločina nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom u Vojvodini tokom devedesetih godina 20. vijeka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo