4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

05.02.2020 / 20:00 Svijet - Nakon Iowe

Buttigieg postaje najozbiljniji kandidat demokrata za Bijelu kuću

Buttigieg postaje najozbiljniji kandidat demokrata za Bijelu kuću
Pete Buttigieg / Vijesti.ba
Pete Buttigieg, tridesetosmogodišnji bivši gradonačelnik grada South Bend u saveznoj državi Indiani, relativni je pobjednik dramatičnih unutarstranačkih izbora u Iowi čiji su se službeni rezultati prvi put u historiji SAD-a čekali više od 24 sata, prenose Vijesti.ba.

Gradonačelnik Pete, kako ga od milja zovu zbog prezimena kojeg je teško izgovoriti, vodi manje od 1 posto ispred svog najizglednijeg protukandidata Bernieja Sandersa, predstavnika demokratskih socijalista, koji se trenutno vrti oko 25 posto glasova, navodi se u analizi Euractiva.


Zašto Gradonačelnik Pete?

Relativno nepoznat i vrlo mladi političar pažnju medija privukao je na samome početku kampanje za unutarstranačke izbore Demokratske stranke, zato što je prvi kandidat za Bijelu kuću koji se otvoreno deklarirao kao homoseksualac.

Za razliku od demokratskog socijaliste Sandersa i njegove kolegice, neznatno umjerenije Elizabeth Warren, Buttigieg pripada znatno umjerenijoj struji Demokrata. Svoju je centrističku poziciju dodatno potvrdio prije samo nekoliko sedmica, kada je “promijenio mišljenje” o prijedlogu reforme zdravstva zauzevši stav koji su do tada branili Joe Biden i Kamala Harris. Njegov je štab vrlo ispravno predvidio da bi Harris i Biden uskoro mogli okončati svoju utrku, a da bi Buttigieg u tom slučaju na krilima umjerene politike prema zdravstvu mogao oteti njihove birače, što se i dogodilo.

No, gradonačelnik Pete je posljednjih sedmica uvelike profitirao i zbog procesa opoziva, zato što su njegovi vodeći protukandidati (Sanders, Warren i Klobuchar) bili u Washingtonu kako bi učestvovali u impeachmentu Kongresa, čime mu se otvorila prilika da otputuje na američki srednji zapad i do iznemoglosti lobira za dobar rezultat.

Prema dugoočekivanoj karti Iowe koja prikazuje kako je koji okrug glasao na izborima ovoga ponedjeljka, Buttigieg je uspješno osvojio većinu glasova u onim okruzima koji su do 2012. godine glasali za Obamu, a koji su 2016. godine “pocrvenili” u korist Donalda Trumpa. Taj fenomen govori u prilog zaključku da bi Pete Buttigieg možda mogao biti sjajan recept za pokušaj izbacivanja Republikanaca iz Bijele kuće.

Buttigieg ima mnogobrojne prednosti koje bi mogle naštetiti štabu Donalda Trumpa. Ratni veteran koji je odslužio vojni rok u Afganistanu mogao bi biti veliki uteg predsjedniku koji se u brojnim prilikama hvalio da je zahvaljujući ljekarskom opravdanju nekoliko puta izbjegao regrutovanje u Vijetnam. Trump Buttigiegu ne bi mogao prigovoriti niti zbog socijalističke politike, zato što je Buttigieg vrlo umjeren, kao ni zbog nedostatka iskustva u politici, zato što se Gradonačelnik Pete može pohvaliti s više godina iskustva u javnoj službi od aktuelnog predsjednika SAD-a. Buttigiegu ne može naštetiti niti činjenica da je otvoreni homoseksualac, zato što bi bilo kakva referenca na njegovu seksualnu orijentaciju bila udarac “ispod pojasa” koji bi udaljio i brojne Republikance, poput bivšeg potpredsjednika Dicka Chaneyja, koji se zalažu za istospolne zajednice.

Međutim, Buttigieg ima jedan veliki problem koji bi ga uistinu mogao koštati nominacije, ali i pobjede na izborima; uživa rekordno nisku podršku među afroameričkim građanima, koji disproporcionalno učestvuju u izbornim ciklusima u korist Demokratske stranke. Jedini kandidat koji ima nižu podršku među afroameričkim i hispanskim stanovništvom je Michael Bloomberg, bivši gradonačelnik New Yorka poznat po tzv. “Stop-and-frisk” politici zbog koje su brojni afroamerički i hispanski građani trpjeli neugodnosti s njujorškom policijom.


Gdje su ostali?

Bernie Sanders ostvario je sjajan rezultat i još uvijek se uvjerljivo bori za konačnu nominaciju Demokratske stranke. Nešto lošiji postotak ove sedmice ostvarila je Elizabeth Warren, koja još uvijek u sljedećim saveznim državama može “preokrenuti sreću”. No, Joe Biden je, po svemu sudeći, u Iowi završio svoju utrku za Bijelu kuću.

Unatoč tome što još uvijek nije izgledno da će sam Biden narednih dana odustati od kampanje, postoji velika opasnost da će mu donatori okrenuti leđa i početi finansirati Petea Buttigiega čiji su rezultati bolji, a koji zagovara gotovo jednake prijedloge. Osvojivši neznatno više od 15 posto glasova u Iowi, štab Joea Bidena izgubio je svoju glavnu krilaticu; da je bivši potpredsjednik "najizaberiviji" kandidat među Demokratima.

Bidenov štab napravio je mnogo krivih koraka posljednjih mjeseci.

Od samog je početka djelovalo kao da je Biden jednom nogom van kampanje. Najavivši kandidaturu kazao je da će se takmičiti  za samo jedan mandat u Bijeloj kući zbog svojih “poodmaklih godina”, što među biračima ne ostavlja dojam sigurnosti. U nekoliko je prilika ponovio da će “pomno morati odabrati svog potpredsjednika”, zato što je zbog njegovih godina izgledno da će ga trebati zamijeniti u Ovalnom uredu. Konačno, Biden je u ključnoj fazi kampanje na srednjem Zapadu otvoreno pozivao simpatizere Demokratske stranke da “glasaju za nekog drugog ako im se ne sviđa njegov program”, čime je de facto odustao od kampanje. Birači su ga poslušali i glasali za Buttigiega, a bivši potpredsjednik mogao bi svoj treći pokušaj odlaska u Bijelu kuću završiti prije nego što je planirao.


Prognoze za dalje

Haos zbog izbora u Iowi bio je izuzetno loš marketing za Demokratsku stranku. Osim što su zbog kašnjenja rezultata vodeći kandidati propustili momentum održavanja pobjedničkog govora, koji je mogao mobilizirati birače za izbore u drugim saveznim državama, rezultati su “kapali” cijelo popodne i potpuno ih je zasjenio Trumpov govor o stanju nacije koji se održavao upravo u tom trenutku.

No, demokratski su predizbori daleko od završenih. Sljedeće sedmice se održavaju izbori u još jednoj ključnoj “swing” državi na istočnoj obali; New Hampshireu, čiji bi rezultati mogli potvrditi smjer u kojem je stranka krenula.

Krajem februara održavaju se izbori u Nevadi i Južnoj Karolini, a veliko finale uslijedit će 3. marta 2020. godine, kada će se na tzv. Super Utorku isprofilirati najizgledniji Trumpov protukandidat. Tada će najveći broj saveznih država istovremeno održati predizbore, a zbog njihove geografske i društvene raznolikosti iskristalizirat će se ko je od kandidata najviše “izaberiv” na nacionalnom nivou.

U cijelu priču uskoro ulazi i Michael Bloomberg, koji je svjesno preskočio izbore u prvim državama kako bi i sam vidio koja taktika među biračima bolje prolazi. On će u utrku ući najkasnije do Super Utorka; ili kao jedan od kandidata, ili kao donator najuspješnijem kandidatu umjerene struje što bi u ovome trenutku svakako bio Buttigieg. Bloomberg je, naime, jedan od najbogatijih Amerikanaca čije se bogatstvo procjenjuje i na 60 milijardi dolara, tako da bi njegov angažman u demokratskim predizborima mogao biti od presudne važnosti.

Za kraj, valja ponoviti zlatno pravilo američkih predsjedničkih izbora; pobjeđuje onaj kandidat koji osigura veći broj elektora, a ne i glasova. Kao što je Hilary Clinton 2016. godine bolno naučila, pobjeda na nacionalnom nivou ništa ne znači, ako ne osigurate dovoljan broj elektora iz ključnih saveznih država koji će vas dovesti do Bijele kuće.

Prema posljednjim rezultatima ispitivanja javnog mnijenja, Donald Trump trenutno uživa podršku 53 posto stanovništva i to uprkos procesu opoziva koji se trenutno vodi protiv njega u Kongresu.

Ako žele preuzeti ključeve Bijele kuće, Demokrati se pod hitno trebaju uozbiljiti i fokusirati na “swing” države. No, trenutno ne djeluje kao da su to još osvijestili.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo