8°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 9°C

05.02.2020 / 20:00 Politika - Zapadni Balkan

Šta nova metodologija EU znači za Bosnu i Hercegovinu

Šta nova metodologija EU znači za Bosnu i Hercegovinu
Foto: Vijesti.ba
Kolegij komesara Evropske unije usvojio je novu metodologiju procesa pristupanja EU čija je svrha da se ponovo uspostavi vjerodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana.

Članice EU trebalo bi da odobre novu metodologiju prije majskog Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, paralelno sa pokretanjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prenosi RSE.

Martina Trogrlić, portparolka Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine izjavila je za RSE da će se tek nakon primjene nove metodologije vidjeti koliko će ona biti podsticajna za države regije.

"Treba reći da su i do sada EK i države članice imale na raspolaganju slične mehanizme kao što je na primjer mogućnost da se jednom zatvoreno poglavlje može ponovo otvoriti ako se ustanovi da država ne izvršava neku preuzetu obavezu", kaže Trogrlić komentarišući novinu u metodologiji o zaustavljanju kretanja jedne zemlje ka članstvu u EU.

Bosna i Hercegovina ima veliki zaostatak u procesu integrisanja u EU u odnosu na zemlje regije i još uvek nema status kandidata.

U februaru 2016. godine, bh. zvaničnici su u Briselu predali zahtjev za članstvo. U maju 2019. godine Evropska komisija je objavila Mišljenje o ovom zahtevu u kojem je navedeno 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni da bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju sa EU. Ovi prioriteti, pored ostalog, obuhvataju područja demokratije, vladavine prava, reforme javne uprave.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić pozdravio je usvajanje nove metodologije i jasnu perspektivu članstva zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i usvajanje nove metodologije za koju se iz Evropske unije tvrdi da ponovo vraća vjerodostojnu perspektivu članstva.

- U tome smislu, ohrabrujući su pozivni i insistiranja na poštivanju vladavine prava. Također, važno je i provođenje evropskih standarda u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Nadam se da će nova metodologija ubrzati primjenu evropskih standarda u Bosni i Hercegovini, rekao je Komšić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo