8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

05.02.2020 / 19:29 Muzika i Film - Eden Alene

Izrael na pjesmi Eurovizije predstavlja etiopsko-izraelska tinejdžerka

Izrael na pjesmi Eurovizije predstavlja etiopsko-izraelska tinejdžerka
Foto: Vijesti.ba
Etiopsko-izraelska tinejdžerka Eden Alene predstavljat će Izrael na takmičenju za pjesmu Eurovizije u maju, nakon što je proglašena za pobjednicu reality showa "Naredna zvijezda" u utorak navečer.

Devetnaestogodišnjakinja je pobjedila u showu s izvedbom pjesme "Halo" od Beyonce, porazivši troje ostlih konkurenata za nastup u Rotterdamu, gdje se održava takmičenje za pjesmu Eurovizije za 2020. godinu.

Tinejdžerka, koja je rođena i odrasla  u Jerusalemu od etiopskih roditelja, također je pobjednica reality showa "X-Factor" u 2018. Ona je zagovornik miroljubive koegzistencije među  Jevrejima i Arapima.

Alene planira da odredi koju će pjesmu izvoditi na takmičenju tokom narednih sedmica. Ona bi trebala objaviti 3. marta konačnu odluku koju će pjesmu izvoditi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Alene na pobjedi, rekavši kako je uvjeren da će ona vratiti takmičenje za pjesmu  Eurovizije u Tel Aviv.

Nizozemska je domaćin takmičenja za pjesmu Eurovizije u ovoj godini nakon što je njen predstavnik, Duncan Laurence, pobijedio na prošlogodišnjem takmičenju u Tel Avivu s pjesmom "Arcade."

Izraelski predstavnik, Kobi Marimi, zauzeo je tek  23. mjesto prošle godine, prenosi dpa.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo