4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

05.02.2020 / 14:14 Politika - Sastanak u Sarajevu

Košarac i Satler o ubrzanju puta BiH ka EU

Košarac i Satler o ubrzanju puta BiH ka EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johana Satlera (Johann Sattler), sa kojim je razgovarao o političkim i ekonomskim prilikama u BiH, te neophodnim reformama u procesu EU integracija.

Ministar Košarac izrazio je opredjeljenje za aktivan rad na reformama i aktivnostima koje će ubrzati put ka EU, što je glavni spoljnopolitički cilj BiH. On je ukazao na značaj mehanizma koordinacije u tom procesu, te poručio da će afirmisati saradnju nadležnih entitetskih ministarstava i institucija Brčko Distrikta uz koordinirajuću ulogu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o usklađivanju legislative BiH sa normama i standardima EU, posebno u oblasti poljoprivrede i energetike. Poseban fokus stavljen je na ubrzano usaglašavanje strateških dokumenata kako bi poljoprivrednici iz BiH mogli koristiti dostupne fondove iz EU. Razgovarano je i o mogućnosti proširenja kapaciteta graničnih prelaza u BiH, te potrebi integrisanja pojedinih graničnih prelaza sa susjednim zemljama.

Razgovarano je i uslovima koje BiH treba da ispuni kako bi postala članica Svjetske trgovinske organizacije, što je ministar Košarac naznačio kao jedan od prioriteta u svom radu. Sagovornici su se osvrnuli i na jednogodišnje predsjedavanje CEFTA-om, koje je BiH nedavno preuzela od Albanije. Ministar Košarac rekao je da će jedan od prioriteta biti jačanje struktura i zaključivanje dodatnog protokola za rješavanje sporova u CEFTA-i.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o ekološkim pitanjima, koja su u vrhu prioriteta Evropske komisije. U tom kontekstu, ministar Košarac informisao je ambasadora Satlera o aktivnostima koje, u saradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima i drugim nadležnim institucijama, preduzima na sprječavanju izgradnje odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo