31°C
Mostar 33°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 34°C
Powered by Dark Sky

05.02.2020 / 10:14 Politika - Izborni zakon

DF predlaže novi način izbora Predsjedništva i reduciranje uloge Doma naroda

Predsjedavajući i član Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić i Zlatan Begić predstavili su prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Dženan Đonlagić je kazao kako se radi o izmjenama i dopununama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine uz prijedlog pratećih amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine koje je DF danas zvanično uputio u Parlament BiH na usvajanje.

"Ovo je jedina prava adresa na kojoj se treba raspravljati o ovim konkretnim prijedlozima, a do sada ovdje nismo vidjeli nijedan konkretan priejdlog", kazao je Đonlagić.

On je dodao kako je DF dugo vremena radio u saradnji s pravnim stručnjacima na donošenju seta ovih zakona.

"Oni su zasnovani na evropskim zakonima i zasnovana su na mišljenjima EK. Na osnovu tih preporuka predložili smo ove amandmane koji bi trebali riješiti probleme svih građana BiH", poručio je on.

On je dodao da, s obzirom da evropski zakoni i konvencije o ljudskim pravima imaju primat nad odlukama domaćih sudova, usvajanje seta ovih zakona bi riješilo sve sistemske probleme i disikriminacije koje nas opterećuju.

"Vjerujem da će svi građani, ali i parlamentarci prihvatiti ovo. Implementiranjem ovih rješenja BiH će dobiti status kandidata BiH, te će nam biti potpuno otvoren put za članstvo u EU", istakao je potpredsjednik DF-a.

Đonlagić je dodao da ove izmjene sadrže sve ono što se u proteklom periodu smatralo anomalijama Izbornog zakona BiH.

To predstavlja zabranu kandidovanja osuđenim ratnim zločincima, spriječavanje malverzacija u izbornom procesu, depolitizaciju izborne administracije, održavanja izbora u gradu Mostaru...

"Očekujem da će se uskoro otvoriti rasprava o ovim prijedlozima, te da ćemo u Parlamentu BiH otvoriti put izmjenama Izbornog zakona i oklanjanju sistemske diskriminacije", poručio je Đonlagić.

Zastupnik Zlatan Begić je kazao da se ovim napokon Ustav vraća svojim građanima, dok je do sada bio u svrsi političkih moćnika.

"Ovim amandmaniam se omogućava rasuštanje i prestanak mandata izabranim zastupnicima ukoliko Parlament ne radi svoj posao. Također, predviđa i rasuštanje Predsjedništva ukoliko ono ne radi. Dom naroda bi ovim izmjenama trebao postati ono za što je i predviđen, a to je da štiti nacionalne interese ukoliko su oni zausta ugroženi", kazao je Begić.

Begić je kazao da se ovim izmjenama i dopunama Izbornog zakona rješavaju pitanja građana BiH, pa i pitanja Sejdić-Finci.

On je dodao da bi se prema ovom prijedlogu u buduće birala trojica članova Predsjedništva BiH, po principu jedan iz RS-a i dvojica iz FBiH, ali bez nacionalne odrednice,s tim da iz Federacije ne bi moglabiti birana dvojica pripadnika istog konstitutivnog naroda.

Kada je Dom naroda BiH u pitanju, predviđeno je da se proširi na 21 člana. Iz entiteta RS bi se delegiralo pet Srba, jedan Hrvat, jedan Bošnjak i jedan Ostali. Također bi se reducirala i uloga Doma naroda BiH na pitanja koja se odnose isključivo na vitalne nacionalne interese.

"Ovim prijedlogom se ne ukida entitetsko glasanje i vitalni interes konstitutivnih naroda i entiteta, ali se uvodi odgovornost izabranih nosilaca vlasti, te se povećava funkcionalnost i ukida se diskriminacija", poručio je Begić.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo