0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

04.02.2020 / 21:16 Regija - Predsjednik Crne Gore

Đukanović vjeruje u dijalog mitropolita Amfilohija i premijera Markovića

Đukanović vjeruje u dijalog mitropolita Amfilohija i premijera Markovića

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vjeruje da će doći do dijaloga između premijera Duška Markovića i Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali da se vara onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija državu natjerati na kapitulaciju.

Đukanović je za Radio-televiziju Crne Gore rekao da smatra da će doći do dijaloga, jer, kako je naveo, nema tu drugog izbora, te da država neće pristati na ucjene.

- Kada prvi put pristane na ucjenu, ta država je sama sebi potpisala kapitulaciju - rekao je Đukanović.

On je dodao da je Crna Gora stabilna država, koju štite nadležne institucije.

Đukanović je poručio da "Srpska pravoslavna crkva /SPC/, time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država".

Prema njegovim riječima, na tu dilemu treba da odgovori politika i državni organi, ali da tu dilemu mora i svaki građanin Crne Gore sebi postaviti.

- Ko god se opredijelio da živi u ovoj zemlji, ima ili planira potomstvo u ovoj zemlji, mora razmišljati da li će da mu ostavi srednjevjekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru ili građansku i državu multietničke demokratije sa usvojenim evropskim sistemom vrijednosti, u kojoj će svi građani i sve vjerske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj - naveo je Đukanović.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni mirni skupovi širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Na posljednjim nedeljnim molebanima i litijama u gradovima širom Crne Gore, prema procjenama Mitropolije crnogorsko-primorske, učestvovalo je više od 200.000 građana i vjernika, a najmasovnija je bila u Podgorici gdje je bilo više od 50.000 osoba.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo